Vad är arrangerade äktenskap?

arrangerade äktenskap är äktenskap som förhandlas i första hand av föräldrarna till paret, snarare än paret själva. I århundraden, arrangerade äktenskap var det enda sättet att gifta sig i de flesta kulturer, och man trodde att införa starkare, lyckligare äktenskap vilket också skedde i form av ekonomiska, sociala och politiska allianser. Även om de flesta västerländska länder rynkade på arrangerade äktenskap eftersom de tror att dessa äktenskap inskränker den personliga friheten, arrangerade äktenskap förekommer fortfarande i delar av Mellanöstern, Asien och Afrika. När de ombads att tänka på arrangerade äktenskap, de flesta västerlänningar visualisera ett tvångsäktenskap, där paret inte uppfyllde på förhand och hade inget att säga i det slutliga beslutet. Tvångsäktenskap är förbjudna i de flesta länder i världen, eftersom de tros vara grym och kränkande, och de flesta anhängare av arrangerade äktenskap inte stöder tvångsäktenskap. Ett tvångsäktenskap kan vara en obehaglig upplevelse för båda parter, särskilt när de tillhör en kultur som inte tillåter skilsmässa. Kvinnor, i synnerhet, kan bli offer för tvångsäktenskap som får dem att skriva in ett tillstånd av virtuella slaveri. Den modernare arrangerade äktenskap, innebär en förhandling mellan föräldrarna till en brud eller brudgum och föräldrar med flera presumtiva makar. Föräldrarna skapar en kort lista med makar som de tror skulle vara bra matcher för sina barn, och introducera barnen till vardera maken för sig, ibland så att de kan få lite tid bara att prata. Slutändan barnen välja själva, även om de välja från en lista över parentally godkända potentiella partners. Men om någon part inte är mottagliga för idén om ett äktenskap, är förhandlingarna ställdes in. Dessa arrangerade äktenskap kan resultera i en stark livslångt partnerskap. En del föräldrar också endast erbjuder introduktioner och uppmuntran, men inte ta en aktiv roll i övrigt. Modern anhängare av arrangerade äktenskap ser detta som en godtagbar kompromiss mellan en kärlek, äktenskap, som är helt tillverkad mellan de potentiella makar, och en traditionell arrangerade äktenskap, där föräldrarna är djupt involverade. En introduktion brukar följas av en kort frieri, och om barnen är möjliga att ändra, kan de välja att gifta sig.

Idén att arrangerade äktenskap för sociala, politiska och ekonomiska medel är fortfarande utbredd. Föräldrar kan försöka anpassa sina barn med makar i andra länder, där de tror att deras barn har en bättre chans att lyckas, eller kanske försöka att gifta sig i en mer välbärgad familj. Dock är målet för lycka också sägas vara en viktig del av arrangerade äktenskap. I kulturer där arrangerade äktenskap är fortfarande praktiseras, föräldrar om äktenskapet som en helig plikt, och vill se till att deras barn är till för. De strävar efter att göra matcher som behaga sina barn, och några par i arrangerade äktenskap har sagt att även om deras partnerskap inte börja med kärlek växte makarna tillgivenhet för varandra och bildar ett engagerat team.

Många anhängare av arrangerade äktenskap säga att antalet skilsmässor är lägre för dessa typer av äktenskap, och använda detta som bevis för praxis. Dock är skilsmässa inte uppmuntras i många nationer där arrangerade äktenskap praktiseras, och paret kan också vara rädda för att skilsmässa på grund av sociala trycket. Även arrangerade äktenskap kan vara lyckligare än traditionella äktenskap, olycklig och misshandlade makar kan finnas var som helst. Om en tydlig valfrihet finns för båda medlemmar av den potentiella par, många tror att äktenskapet kommer att ha en bättre chans att lyckas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.