Vad är Vredefort Dome?

Vredefort Dome är en enorm inverkan kratern i Sydafrika. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2005. Den Vredefort Dome är också känd som Vredefortkratern eller Vredefort inverkan struktur, och är den största intygas inverkan krater på planeten. Den Vredefort Dome är en nedslagskratern mer än 185 miles (300 km) i diameter , vilket gör den till den största bekräftade nedslagskratern på jorden. Den Wilkes Land krater, funna i Antarktis, är mer än 300 miles (500 km) i diameter, men är inte bekräftats vara resultatet av en asteroid träffar jorden. Den näst största inverkan krater på jorden är Sudbury Basin i Kanada, vilket är drygt 150 miles (250 km) i diameter. Den Vredefort Dome är även den näst äldsta kända krater på planeten, en lite mer än 2 miljarder år gammal. Detta är bara några hundra miljoner år yngre än den Suavj? RVI kratern i Ryssland. Det placerar asteroid som påverkade jorden att orsaka Vredefort Dome någon gång under Paleoproterozoikum ålder jorden när den första Cyanobakterier verkade hjälpa till att höja syrehalten i hela planeten. Det är möjligt att själva effekterna av den asteroid som bildade Vredefort Dome ut tillräckligt med syre i atmosfären att det faktiskt ledde till utvecklingen av cyanobakterier. Om detta vore fallet, då Vredefort Dome skulle innebära ett fysiskt spår av en av de viktigaste händelserna i historien om livet på vår jord, som från den tidpunkten varelser började utvecklas mer och mer att respirate syre, vilket slutligen leder till mer komplexa livsformer inklusive människan själv. Den asteroid som träffade jorden var förmodligen någonstans i intervallet 6 miles (10km) i diameter, större än många berg. När den träffade jorden skulle asteroid har släppt en tusen-megaton kraft omedelbart vaporizing mer än 15 kubikmeter miles (70 kubik km) av planeten själv. Det motsvarar en promille av de mest kraftfulla aktiva atombomber på planeten, eller en miljard ton TNT exploderar på en gång.

Den Vredefort nedslagskratern består av många olika ringar av sten som låg upplyfta när asteroid slog till. Även om många av ringarna har sedan eroderade bort, några är fortfarande mycket synliga, särskilt från luften. Den Vredefort Dome själv, som beskrivs av Unesco, är den inre ringen av den ursprungliga nedslagskratern, som mäter ca 110 miles (180 km) i diameter.

En spirande turist infrastruktur har inletts kring Vredefort Dome, och turer, information och logi är alla nu tillgängliga i området. Stigar löper genom hela området, och aktiviteter såsom vandring, cykling och ridning erbjuder möjligheter att vidta de enorma kupol. Forsränning resor löper också längs floderna, vilket ger ett unikt perspektiv på den upplyfta granit och annan sten tvingas bort från jorden under den inledande asteroidnedslag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.