Vad är Vapenstilleståndsdagen?

Vapenstilleståndsdagen hålls årligen den 11 november, för att fira slutet av första världskriget och service av väpnade styrkor. I Amerika är det semester kallas Veteranernas dag och har utvecklats till en Minnesdagen för veteraner av alla amerikanska krig, liksom en nationell helgdag. Kanada, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Australien och Nya Zeeland alla fira semester varje år. I november 1918, oroväckande världskriget hade nått en outhärdlig hög. Hotas av landsbygden uppror, försökte tyska styrkor ett möte med de allierade styrkorna att hamra ut ett fredsfördrag. Berömda gjordes fördraget effektivt vid 11 den 11 november, ge det intressanta historiska skillnaden att ratificeras i elfte timmen av den elfte dagen i den elfte månaden. Fördraget upphörde striderna på västfronten, ett avtal som skulle bekräftas av Versaillesfreden 1919.

Nästan ett år senare, King George V av England gjorde Vapenstilleståndsdagen, även kallad Remembrance Day, en nationell helgdag för att hedra veteranerna de väpnade styrkorna. Övriga deltagande länder anslöt sig snabbt efter. Memorial traditioner som växt fram under hela nationer, däribland besöka gravar soldater som dödats i kriget, och håller parader, konserter och evenemang för att hedra veteraner.

Många länder har infört traditionen att bära vallmo eller smycka gravar med blommorna på Vapenstilleståndsdagen. Ursprunget för denna typ av minne spår tillbaka till en berömd dikt om kriget i skotska soldat och veteranen John McCrae, kallad "I Flanderns fält. " Första raden i dikten nämner vallmo växer över gravar av soldater, och versen blev en av de mest kända minnesmärken från kriget. Än idag, somliga kallar Vapenstilleståndsdagen som Poppy Day, och många människor bär en pin med verklig eller konstgjorda blommor på semestern. Som Vapenstilleståndsdagen ursprungligen var tänkt att memorialize och ära kämpar i första världskriget, The Holiday har vuxit och expanderat i världen har genomgått flera krig. Efter andra världskriget förändrades USA namnet på den helgdag till Veteranernas dag, förutom det sedan länge etablerade amerikanska Memorial Day, hålls i maj varje år. Många av traditionerna i Storbritannien som var ursprungligen en del av Vapenstilleståndsdagen observances nu firas på närliggande Remembrance söndag, hölls den andra söndagen i november.

I 1918, världen hade aldrig sett ett krig så förödande som konflikten wracking Europa. Fyrtio miljoner av världens medborgare dog under kriget, många på grund av striden, och många fler till sjukdom och dåliga villkor. Vapenstilleståndsdagen var den första gryningen av hopp för Europa under många år, och är förtjänt ihågkommen som en stor mänsklig triumf. Även om resultaten av de fördrag som ledde till ytterligare konflikter och kan ha bidragit till senare konflikter, har gett världen en lång paus på sig att återhämta sig, omgruppera sig och återuppbygga. Den veteraner från första världskriget utkämpades i en blodig och ofattbara krig, och deras tjänster är fortfarande mycket uppskattad av miljontals nästan ett århundrade senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.