Vad är Theravada Buddhism?

Det finns två huvudsakliga grenar av buddhismen: Theravada och Mahayana. Mahayanabuddhism är baserad på ett samlingsbegrepp för upplysning, där människor hjälper varandra att komma dit. Theravada buddism, som anses vara den äldre av de två skolorna är mer individualistisk-att anse att varje person måste nå upplysning på egen hand.

Theravada buddhismen anser att aspiranten eller vinster sökare andlig insikt bara från hans eller hennes egna erfarenheter och utredning, inte från blind tro, eller från en annan persons erfarenheter och utredning. Skrifterna i Theravada traditionen, men också betona att lyssna på råd från kloka. Därför är det faktiskt en kombination av egna erfarenheter och utredning, tillsammans med överläggningarna kloka råd, som så småningom kommer att leda till andlig utveckling och upplysning. P

Seekers upplysningens i Theravada buddhismen är skyldiga att följa och praxis Ädla Åttafaldiga Path , em som lärdes ut av Buddha, i syfte att realisera yttersta sanningen. Den Åttafaldiga Vägen består av rätt bakgrund, rätt strävan, rätt tal, rätt handling, rätt försörjning, rätt ansträngning, rätt medvetenhet och rätt koncentration. När en sådan strategi är troget följt, tror man att den sökande kommer att ledas till andligt uppvaknande. I Theravada buddhismen, är orsaken till allt mänskligt lidande begär, eller dukkha . Detta begär kan ske i form av många olika typer av orenhet inklusive ilska, illvilja, girighet, svartsjuka, hat, stolthet, rädsla, besatthet, sensuell lust, hämnd, irritation, depression och ångest. Taoism menar att det inte bara de cravings skada den enskilde, men medmänniskor också.

För att befria oss från lidande och få upplysning, aspiranten måste meditera. Detta är den bästa och enda effektiva teknik för att uppnå ett andligt uppvaknande. Endast i meditation kan orenheter undersökas och förstås, och på så sätt utplånas. Med tiden kommer meditatören kommit till insikt om upplysning och Nirvana, de slutliga målen i Theravada Buddhism.

Nirvana hänvisar till ett tillstånd av fullkomlig lycka, som åtföljs av frigörelse från repetitiva cykler av födelse, sjukdom, åldrande och död. Varje individ är ansvarig för att nå sin egen upplysning och frigörelse.

Theravada buddism närvarande praktiseras runt om i världen, bland Sri Lanka, Kambodja, Laos, Burma och Thailand. Det är också utövas av vissa minoriteter i delar av Kina, Vietnam och Bangladesh. Idag finns det över hundra miljoner anhängare världen över, och under de senaste årtiondena har det lockat anhängare i väst också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.