Vad är Södra oceanen?

Södra oceanen är havet som sträcker sig från 60 grader söderut till Antarktis. Gränsen mellan Södra oceanen och Indiska, Atlanten och Stilla havet är nästan i Antarktis Circle, som är 63,33 grader syd. Södra oceanen är den fjärde största av de fem de oceaniska divisioner, desto större oceaner mellan indiska, Atlanten och Stilla havet, och de mindre havet är Arktis. Detta ocean känd för att vara den kallaste och stormiest ocean, och den näst mest istäckta hav, efter Ishavet. Isberg är en fara här, och flytande is ofta hindrar fartyg från att vända den antarktiska fastlandet under vintern. Ibland isberg stora som amerikanska delstater som Connecticut. Eftersom det inte finns några stora organen i landet mellan den 50 och 60. Parallels, vinden blåser runt jorden kontinuerligt på dessa breddgrader, ge dem öknamn "The Furious Fifties" och "den spökande Sixties. Iskallt vatten cirkulerar också den antarktiska kontinenten i en ändlös österut riktning, som utgör Antarktis Circumpolar Current. 30 miljoner år sedan, denna ström inte existerade, eftersom det var blockerad av en landförbindelse mellan Sydamerika och Antarktis. Vid den tiden var stora delar av den antarktiska kontinenten utan glaciärer, men bildandet av den nuvarande radikalt kyls hela Södra oceanen och kontinenten.

På sätt och vis betraktas som den Södra oceanen en motsatsen till andra polära hav, Norra ishavet. Istället för att separera kontinenter, omsluter Södra oceanen en. Istället för att vara ett varmare moderator av omgivande kall mark, orsakar Södra oceanen kylningen av marken. Istället för att matas av floder, Södra oceanen matas av glaciärer som lossna från Antarktis och sedan smälta. I stället för is utgör långt från land, vilket är fallet med Norra ishavet, isen i Antarktiska oceanen utgör flesta längs marken.

Södra oceanen är känd för att vara platsen för ett av de mest imponerande båt resor i historien, där upptäcktsresande från Imperial Trans-Antarctic Expedition var strandsatta på grund av främsta fartyg, Endurance , fastnat i isen. Efter att överge fartyget, slog läger partiet ute på isen i sex månader tills den smält och bordade livbåtarna. De reste sedan till Elephant Island, en av de nordligaste öarna i Antarktiska halvön. Ett litet parti med bara sex männen i den förstärkta livbåten James Caird , för att resa 800 miles (1300 km) över Södra oceanen nå ön South Georgia, där de kunde tillkalla hjälp för resten i partiet. Trots alla odds gjorde partiet till Sydgeorgien, den enda gruppen någonsin korsa Södra ishavet i en öppen båt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.