Vad är Sharm toppmötet?

Sharm toppmötet, eller som det formellt kallas, Sharm el-Sheikh, är faktiskt inte bara ett toppmöte, men en rad fred toppmöten som har hållits i den egyptiska staden Sharm el-Sheikh sedan 1996. Optimistiskt känd som "staden av fred", Sharm el-Sheikh har varit värd för många möten och konferenser, men de som berör fred i Mellanöstern, närmare bestämt, den israelisk-palestinska konflikten är den mest betydande.

År 1996 hölls det första toppmötet i Sharm, och kallades "toppmöte fredsmäklare. "I närvaro var USA: s president Bill Clinton, Egyptens president Hosni Mubarak och Israels premiärminister Shimon Peres, bland andra dignitärer och regeringstjänstemän. Dess mål var att utforma en fredsplan för israeliska och palestinska konflikten i syfte att stoppa våldet och påbörja processen med att upprätta en palestinsk stat på Gazaremsan. Även om detta Sharm toppmötet och senare toppmötena i september 1999 och oktober 2000 var i stort sett misslyckats med att uppnå verklig upplösning, lade de grunden till färdplanen för fred.

Färdplanen för fred är en plan som klargör specifika mål för att få slut terroristvåldet, tillbakadragande från de israeliska bosättningarna, och om de bultar och muttrar att upprätta en palestinsk stat komplett med infrastruktur och regeringen. Även om det har drabbats av flera bakslag sedan starten 2002 har det varit mest väl mottagna och godkända plan för fred i regionen. En av de mest anmärkningsvärda toppmöten ägde rum den 8 februari 2005 och ingår Mahmoud Abbas, president för den palestinska myndigheten, Ariel Sharon, Israels premiärminister, Hosni Mubarak, Egyptens president och Jordaniens kung Abdullah II. Målet med februari 2005 Sharm toppmötet var att få ett slut på den blodiga Al-Aqsa intifadan som hade pågått sedan oktober 2000 mellan israeler och palestinier. De fyra ledarna diskuterade den framtida palestinska staten, upphörande av allt våld mellan judar och palestinier, och deras fortsatta stöd för färdplanen. Det var en mycket offentlig toppmöte, och var tänkt att vara i slutet av Al-Aqsa intifadan. Också av betydelse var att det var det första toppmöte med Abbas, som utnämndes först av Yassir Arafat som president, men därefter demokratiskt vald av det palestinska folket. Detta ansågs vara ett bra steg mot att upprätta en legitim palestinsk regering, erkänt av Israel.

Även om ledarna hade de bästa avsikter, återupptogs Hamas fientligheterna. Annan Sharm toppmöte hölls den 3 augusti 2005, där situationen i Irak och den arabisk-israeliska konflikten diskuterades. I juni 2007, återsamlades Sharm toppmötet igen, denna gång inklusive Mubarak, Abudullah II, Abbas och Israels premiärminister Ehud Olmert, som suttit sedan 2006. Färdplanen har bekräftats, och Olmert förnyat sitt samarbete med Abbas för att förbättra säkerheten och den ekonomiska situationen för den palestinska staten. Han lovade att ytterligare förbättra den nuvarande situationen för den fria rörligheten för palestinierna och för att förbättra handelsförbindelserna och humanitärt bistånd. Olmert kallade passionerat för att stödja andra arabiska nationer att stödja fredsprocessen och att inse behovet av både judar och palestinier att njuta av en nation för sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.