Vad är Padaung Hill Tribe?

Padaung Hill Tribe är en etnisk minoritet i Burma som har blivit känd genom mässing ringar som kvinnorna i stammen bära runt halsen. Medlemmar av Padaun Hill Tribe kallar sig själva Kayan, det Kayan är medlemmar i en större etnisk grupp som kallas Karenfolket. Kulturen i dessa etniska grupper är ganska gammal, och vissa organisationer är oroliga att de också hotas på grund av den politiska oron i regionen. Den Kayan förefaller vara mongoliska ursprung och de har sina eget tydliga språk och kulturella traditioner. Många av dem följer en animistiska religion, även om vissa också integrera buddistiska föreställningar i sitt religiösa utövande. Ledamöter av Padaung Hill Tribe har ofta bott på landsbygden och förlitar sig på självförsörjande jordbruk och hantverk för att överleva.

Vid en ålder av fem eller sex, flickor får sin första halskragar i en religiös ritual. Som flickorna växer upp, är mer ringar till, skapa illusionen att halsen är faktiskt förlängts. Detta är inte fallet, halsen av kvinnor i Padaung Hill Tribe verkar längre eftersom deras collarbones är deformerad från ringarna. Det vore mer korrekt att säga att kvinnorna komprimera sina kroppar, snarare än förlänger deras halsar. Kayan kvinnor bär också ringar på armar och ben. För kvinnor i Padaung Hill Tribe, ringarna är ett kulturellt uttryck, och en viktig del av deras etniska identitet. Ursprunget till praxis är oklart, med alla möjliga teorier som lagts fram, såsom idén att ringarna skyddade kvinnorna från tiger attacker. Ringarna också spela en roll i samhället, med fler ringar tjäna som en symbol för status för kvinnor. I motsats till vad många tror dölja halsar Kayan kvinnor inte när ringarna tas bort, även om deras nackmusklerna kan förtvinat. Faktum är att kvinnor bort ringarna för att få medicinsk vård vid tillfälle. De flesta kvinnor föredrar att hålla ringarna på eftersom det är tidskrävande att ta bort dem, och eftersom deras deformerade collarbones anses inte estetiskt tilltalande.

På grund av militära konflikter i Myanmar, flydde många Padaung Hill Tribe medlemmar över gränsen till Thailand, där de anses vara flyktingar. Den thailändska regeringen har emellertid varit ovilliga att låta Kayan kvinnor att lämna, eftersom de representerar en stor turistattraktion. År 2008, detta väckte global uppmärksamhet, med ett FN-sändebud ber Thailand för att frigöra Kayan kvinnor, och begär att turister inte besöka Kayan byar i Thailand, kallade dem "mänskligt zoo. " En ung Kayan kvinna som hette Zember även bort hennes ringar i protest, och att uppmärksamma situationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.