Vad är Oklo Reactor?

Oklo Reactor är den enda kända naturliga kärnreaktorer på jorden. Om denna mening ger utrymme för paus, det borde, och normalt genererar kärnreaktioner kräver mycket energi och kraft, vilket gör det desto mer anmärkningsvärt att jorden i princip lyckats bygga en egen reaktor. Till skillnad från människan reaktorer, naturligtvis, var Oklo reaktorn inte användas för att driva något, men det är verkligen en plats för vetenskapligt intresse, och det väckte stor uppmärksamhet när det upptäcktes.

Upptäckten av Oklo Reactor inträffade 1972, då forskarna var att analysera prover av material från Oklo urangruva, som ligger i Gabon, Afrika. Forskarna märkte att profilen isotopen uran från platsen mycket likt det av använt kärnbränsle, vilket tyder på att en kedjereaktion hade inträffat. De tyckte emellertid att detta inte var möjligt, så de var ganska förbryllade, tills de undersökt platsen, och fann att en sällsynt kombination av omständigheter som faktiskt har "byggt" en kärnkraftsreaktor under jord. Vad hände på Oklo reaktorn var att uranfyndigheter vilade på en bädd av sandsten och grundvatten trängt igenom uran, samla mineraler längs vägen. Eftersom jordskorpan skiftat, den sandsten lutande, vilket gör att vattnet till poolen, bygga upp och skapa en tjock deponering av uran mineraler. En kedjereaktion startat, vilket gör att grundvattnet koka bort, vilket gjorde att reaktionen på slutet. Men grundvatten byggas upp igen, börjar cykeln igen, och detta upprepade sig flera gånger.

Tre platser Oklo visar tecken på att nukleära kedjereaktioner inträffade, men inte på senare minne, och de stannade ungefär en och en halv miljard år sedan. Spännande, förblev binds den vanligtvis mycket farliga biprodukter av kärnreaktioner i Oklo Reactor, snarare än att sprida ut och förorenar omgivande mark och grundvatten.

Innan du börjar gräva runt en naturlig kärnreaktor i din bakgård, kanske du vill veta att de villkor på jorden i dag utgör en naturlig reaktion omöjlig. Nivåer av det anrikade isotoper behövs för att starta kedjereaktioner har sjunkit under den nivå där en kedjereaktion kunna starta spontant, vilket är anledningen till anrikning av uran är en så stor industri i nationer som använder kärnkraft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.