Vad är Nordvästpassagen?

Roald Amundsen navigeras första Nordvästpassagen i början 20th century. Det är en farled i Norra ishavet som ansluter Nordatlanten med norra Stilla havet. Före Amundsens sjöfarten på denna väg, upptäcktsresande hade drömt om att hitta den passage i århundraden. När Stilla havet och Atlanten Kuster undersöktes först, theorized utforskare måste det finnas ett sätt att ta sig från Atlanten till Stilla havet sjövägen. De insåg inte hur skrämmande uppgiften skulle vara, och som Amundsen upptäckt, hur nu värdelösa sjövägen är för kommersiella ändamål. En del av motiven bakom att hitta Nordvästpassagen var att hitta ett sätt, som inte ägs av ett fåtal europeiska länder till Asien. Handeln med Asien var lönsamma, och importera några av de värdefulla saker som kryddor och te innebar höga kostnader för dem utan handelsavtal med asiatiska länder. Tidigt, kontrollerade Italien stor del av den europeiska handeln med Asien. När den nya världen upptäcktes, den fortfarande stark katolsk närvaro i Europa ledde till att påven att dela upp den nya världen i ägandet mellan Spanien och Portugal. Man bör också komma ihåg att tidiga upptäcktsresande som Columbus i sökandet efter en atlantisk väg till Asien, och Columbus trodde att han hade hittat Indien när han nådde Västindien. P

andra länder var starkt motiverade att finna en väg till Asien att påven inte kontroll för att spara pengar och göra vinst på import från Asien som blivit så uppskattad. Speciellt England, Frankrike och Nederländerna hade flammat upp med begreppet Nordvästpassagen, vilket leder till många prospektering försök. Tidiga upptäcktsresande hade stor naivitet när man bedömer en arktisk passage, många trodde inte att havsvatten kan frysa, så Behandling av frusna havet som wasn'ta faktor.

Tidiga försök att hitta Nordvästpassagen omfatta explorations dating som Redan i slutet av 1490-talet. John Cabot, som kan ha varit italienska från födseln, beställdes av Engelsk kung Henry VII för att leta efter den. Cabot kan ha nått Newfoundland, och kom tillbaka rapportera att han funnit Asien. Sir Francis Drake försökte hitta passage österut från Stilla havet, 1579. Genom 1500-talet och andra försöker finna en passage omfatta Jacques Cartier, Martin Frobisher, John Davis och Sir Humphrey Gilbert. I början 17th century, ledde Henry Hudson flera expeditioner till de engelska och nederländska. Hans besättning dock, särskilt på hans sista resa i 1610-1611 var rasande med honom för de förseningar som orsakas av is. Hudson planerar att fortsätta att segla västerut gång nå fram till vad som nu kallas Hudson Bay, men hans besättning, på att upptäcka de planer, övergivna Hudson och hans son i det kalla vattnet nära Newfoundland. I en tidigare expedition hade Hudson försökt hitta passagen genom resa uppför Hudsonfloden, som han faktiskt vara en Egentliga passage.

expeditioner och söka efter Nordvästpassagen fortsatte under tidiga historia koloniserade Amerika och Kanada, men det var inte förrän Amundsens resa att passagen var navigera framgångsrikt. Hans upptäckt av passagen gjort alla inse att det inte var tillräckligt omfattande eller tillräckligt stabil för att skapa farleder. Ytterligare det var endast farbar under vissa tider på året.

Med tanke på graden av isen smälter i Arktis, många undrar om Nordvästpassagen kan bli ett lönsamt farleden vid ett senare tillfälle. Sådan tanke har lett till omfattande debatt om vilka länder som kunde göra anspråk på äganderätten till passagen. Även närmast till Kanada, både Europeiska unionen och Förenta staterna har föreslagit att passagen, om någonsin tveksam, bör betraktas som en internationell sundet. Hittills är det lättare väg sydvästra Passage, som lönar sig crossable genom byggandet av Panamakanalen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.