Vad är Mount Nemrut?

Mount Nemrut är ett berg i Turkiet. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1987. Platsen är känd för den enorma statyer som står på sin höjdpunkt, flankerande en mäktig grav.

Graven på toppen av Mount Nemrut var troligen byggdes på befallning av den romersk-persiske kungen Antiochos Theos av Kommagene i 1: a århundradet f. Kr. . Han lät bygga den inte bara som en grav för när han skulle passera, men som en religiös helgedom också. Han trodde sig vara ättling till guden Apollon.

Webbplatsen för Mount Nemrut själv består av den enorma graven backen, eller gravhög, som ligger 165 fot (50m) högt, och statyer. Graven har ännu inte utgrävd, och verkar inte ha plundrats, vilket många att tro att det blir så fylld med skatter så många gravar i Egypten. Det finns två terrasser som omger graven på Mount Nemrut, på både östra och västra sidor, som troligen använts för religiös andakt. Den västra terrassen har en vacker relief som har ett lejon och de tre synliga planeterna, Mars, Jupiter och Merkurius som de skulle ha skrivits in i himlen på det förmodade datumet för konstruktion, juli 7th, 62 f. Kr.

statyer av Mount Nemrut själva stå cirka 25 fot (8 m) hög, huggen i sten. De skildrar olika grekiska gudar som Zeus, hjältar som Herkules, persiska gudar, lejon, örnar, och naturligtvis kung Antiochos själv. Under århundradena huvuden slogs propparna på statyerna, och många av statyerna själva bröt upp. Under de senaste åren cheferna har återvänt till sina antagna ursprungliga platser, även om de organ som har blivit förstörda sedan, för att illustrera deras anpassning till soluppgången och solnedgången.

Restaurering av statyer på Mount Nemrut har påbörjats och planeras pågå till långt in 2010. Ett antal av de bitarna är också avsättas för att överföras till museer.

De flesta besökarna till Mount Nemrut försöka göra det till webbplatsen på antingen soluppgång eller solnedgång, för att se den fantastiska utsikten. Soluppgången är den överlägset mest populära, men på grund av den ganska svåra vandringen till toppen av Mount Nemrut, handlar det om avräkning enligt 2:30 eller så. Ändå för dem med mod, är det väl värt det. Färgerna vid soluppgången kasta en underlig orange över huvudet, vilket ger hela området en andlig, mystisk känsla.

Lake Atatürk, nära Mount Nemrut, är också ett populärt turistmål, och en resa till Unescos webbplats bör innehålla ett besök i den vackra natursköna sjön också. Komma till Mount Nemrut är inte särskilt lätt, eftersom det är väl den upptrampade stigen, nära den lilla staden Kahta, på landsbygden Turkiet. Ändå, med lite uthållighet, är området tillgängligt, och är tillräckligt långt bort från stigen att det är förhållandevis utan hinder av besökare och kan erbjuda en av de mest lugna solen går upp i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.