Vad är Medelhavet?

Medelhavet är ett hav av Atlanten som är nästan helt omgiven av land. Detta innanhav gränsar Asien på östra sidan, Europa på norra sidan, och Afrika i söder. Även Medelhavet är mest instängda, men det ansluter till Atlanten genom Gibraltar sund och till Svarta havet genom Bosporen, Dardanellerna och Marmarasjön. Dessutom ansluter Suezkanalen till Medelhavet med Röda havet. I oceanografi, är detta hav ibland kallas "Europeiska Medelhavet" eller "Eurafrican Medelhavet" för att skilja den från andra Medelhavet finns i olika delar av världen.

Medelhavet är cirka 2. 400 miles (3862 kilometer) lång och dess medeldjup är cirka 5. 040 meter (1,53 km). Med en yta på cirka 965. 000 kvadrat miles (2. 500. 000 kvadratkilometer), Medelhavet är inringad med en lång, slingrande kust full av berg och halvöar. Regionerna runt havet har normalt fuktiga vintrar och varma, torra somrar. På grund av den rikliga solsken området får för stor del av året, vanliga grödor inkluderar oliver, apelsiner, mandariner, vindruvor, och kork. Ca 400 arter av fisk som för närvarande bor i Medelhavet, och koraller och svampar har ganska gott om. som ofta kallas "civilisationens vagga", Medelhavet var en viktig handelsväg för köpmän och resenärer i antiken. Den användes först som ett kommersiellt motorväg av feniciska köpmän, men romarna, grekerna och italienarna senare tävlade om dominansen av Medelhavets stränder och därmed den största delen av handeln. Betydelsen av denna handelsväg ökade efter öppnandet av den av människan skapade Suezkanalen 1869.

På senare år har mänskligheten förändrats kraftigt geologi Medelhavets regionen. Dammar, konstruktioner, byggnader och kanaler har byggts upp och ner på en gång orörda kuster, vilket leder till ökad och omdirigerats erosional mönster. De orter längs kusten skapar extremt förorenade stränder. Det finns många båtar reser Medelhavet, vilket har lett till en hög grad av vattenföroreningar som förändrar Medelhavet naturliga kemikalier och förstör det marina livet.

Kringliggande länder försöker bevara och skydda hela Medelhavsområdet. Dessa länder har arbetat tillsammans för att försöka eliminera giftiga avfall i havet. Trots dessa ansträngningar fortsätter överutnyttjande och förorening av Medelhavet marina och naturresurser på ett problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.