Vad är Machu Picchu?

Machu Picchu är en gammal Inca plats högt uppe på moln-svepning Anderna i Peru. Den tros ha byggts för Pachacuti Inca mellan 1460-70, och kallas ibland City of the Gods . Machu Picchu, som betyder "Old Peak" på Quechua, var förlorad för nästan 400 år, men återupptäcktes 1911 av Yale arkeologen Hiram Bingham. på en höjd av 9. 060 fot (2. 761 m) 5 -mile-square (13 kvadratkilometer) Machu Picchu innehar ruiner av palats, tempel, bad, och ca 150 bostäder. På webbplatsen finns terrasser för jordbruksändamål, vattnade av naturliga källor. Mortarless stenhus är ett arkitektoniskt mästerverk även i dag, med några block som väger upp till 50 ton (45 ton), men ändå så exakt monterade att även de tunnaste knivbladet inte kan infogas mellan dem.

Inkorna Machu Picchu tillbad solen. En av de mest gåtfulla inslagen i Machu Picchu är solur eller Intihuatana sten. Att sitta på en stor platta av grå rock, fungerade denna blygsamma monolit som en astrologisk kalender. Två gånger per år, avslöjade sten dagjämningarna av 21 mars och 21 september vid middagstid, när solen skulle skina direkt ovanför, kastar ingen skugga. Vid dessa tillfällen, trodde Inkorna solen satt med all kraft på pelaren och blev bunden till stenen. Stenen kallas Hitching Post av solen. Många ceremonier ägde rum kring denna heliga stenen, som också anpassas med vintersolståndet. Det sägs att skänka himmelska syn på en andlig person som berör deras panna till stenen.

År 1533, spanska conquistadorerna förstörde Inka städer som låg långt under Machu Picchu, men de hittade aldrig bergets staden. Den Intihuatana sten vid Machu Picchu värderas högt eftersom spanjorerna systematiskt utforskas och förstörde allt Intihuatana stenar de hittade. När en helig sten bröts, sades det att frigöra gudarna och makt som den bebodd. Stenen vid Machu Picchu är hela, och därmed fortfarande i besittning av alla sina ursprungliga makt.

Machu Picchu, som tros ha varit en andlig reträtt eller helgedom, övergavs någon gång runt 1570-1580, cirka 40 år efter conquistadorerna härjade i riket. "Inka" är namnet på den kungliga familjen som styrde Inca Empire, som en gång i tiden var den största i den nya världen.

Cuzco, en närliggande stad i Peru, erbjuder guidade turer på spåren till Machu Picchu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.