Vad är Kokeshi Dolls?

Kokeshi dockor är traditionella japanska trä dockor gjorda av skogen som körsbärsträ, japansk lönn, och hundkäx. De har en mycket enkel kropp utan armar och ben, och ett runt huvud. Utarbetandet av dessa dockor anses japanska folkkonst, och det finns fortfarande designskolor i dag att lära människor hur man gör olika former av Kokeshi dockor. Det finns även billigare kopior av dockor, som kan köpas på turistorter i Japan, eller japanska turistområden i städer runt om i världen. Hantverkaren gjort Kokeshi docka, däremot, kan vara lite dyrare, eftersom mycket av det arbete som görs för hand, och dockorna har många fina detaljer och uppvisar expert hantverk.

Historians datum uppfinningen av Kokeshi dockor till ungefär mitten av 18 till tidigt 19th century. Det finns flera tänkbara förklaringar till varför de uppfanns. Vissa säger att dockorna man trodde sig kunna innehålla andar förfäder och skapades till minne av avlidna släktingar. Andra tror att de var ett praktiskt sätt att ge billigare dockor till barn, särskilt för fattiga barn vars föräldrar inte hade råd porslin dockor. Görs av trä, gjordes vissa former som bitringar eller nappar, med särskilt stora huvuden och korta trubbiga organ, och de kunde ges till mycket yngre barn för att de skulle hålla längre och vara säkrare än en mer känslig porslin docka.

var de första versionerna av Kokeshi dockor inte dekorerade. Idag hittar du versionerna gjordes i många varianter och storlekar, med stor målning som kan inreda kimonos, och med många olika uttryck på ansikten. Den tidiga organ Dockorna cylindriska, men nu former av kroppen varierar, vissa har böjda områden, är mycket rejälare, eller ovala former. I den traditionella metoden finns det flera skolor som producerar många olika typer av dockor och solfångare kan identifiera varje skola av funktionerna och formen på dockan.

enskilda hantverkare gör också så kallade kreativa Kokeshi dockor, där huvud och kropp kan vara mycket olika till formen. Dessa är i huvudsak moderna tolkningar av dockan, och betraktas som icke traditionella. Ändå de är en utvidgning av konstform. En kreativ Kokeshi docka är vanligtvis en enda i sitt slag pjäs, och det kan vara dyrare och behålla fördelar eftersom det är ovanligt. Sådana bitar är normalt undertecknas, så att samla dem som samlar alla andra konstverk.

En modern tradition förknippas med Kokeshi dockor ger nyfödda stora dockor till ny moms . Dockorna är oftast kvinnliga så denna tradition är mer vanligt när en flicka föds. Dessa dockor är också presenter vid födelsedagar för barn, även om många vuxna samla dem också. En intressant tolkning av Kokeshi docka är det mönster för Miis, enskilda avatarer du kan skapa för Nintendo Wii ®: system. Konstnären som designat Miis conceptualized något mycket liknar en Kokeshi docka och hävdar att de var en del av sin inspiration, men Miis har armar och ben.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.