Vad är Joya de Ceren?

Joya de Ceren är en bevarad by i El Salvador. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1993. Namnet betyder helt enkelt "Jewel of Ceren," och det är en av de populäraste turistattraktionerna i El Salvador.

Joya de Ceren var maya by som befolkades före europeiska kontakten med Amerika. Det var en relativt liten bondby, belägen på ytterkanterna av Mayan civilisation. Det avgjordes först någon gång i 9: e eller 10. Talet f. Kr. , och förblev fast i mer än ett årtusende. Runt mitten av 3: e talet övergavs när Ilopango vulkanen bröt ut, men av den tidiga-5th talet hade nyinsatta och ännu en gång blomstrade.

Under år 590, en vulkan, Loma Caldera, utbröt, och begravdes Joya de Ceren i fjorton lager av vulkanisk aska. Till skillnad från en del skyddade platser, verkar det invånarna i Joya de Ceren fått nog varna för Loma Caldera's eruption att de kunde fly, och bevarades inte av aska. Hela sin livsstil, men greps i mitten av ögonblick, som en arkeologisk snapshot.

Joya de Ceren jämförs ofta med Pompeji, och kallas ibland Pompeji av Amerika. Det finns många likheter mellan de platser, både i bokstavlig bevarandet av byarna, och de arkeologiska betydelsen av resultaten, men det finns betydande skillnader också, och Joya de Ceren är mycket sin egen plats.

Alla möjliga saker har avslöjats vid Joya de Ceren sedan upptäckten 1976. Mer än sjuttio olika strukturer har grävts ut, och otaliga keramiska behållare, har artiklar av möbler och husgeråd upptäckts. Måltider har även funnit, till vänster i en halvt uppäten tillstånd genom att invånare uppenbarligen mycket bråttom att komma så långt från Joya de Ceren på så kort tid som var möjligt.

Kanske några av de mest intressanta upptäckter Joya de Ceren har de konserverade växter och livsmedel ärendet. Maniok har hittats odlas på Joya de Ceren, som är det första kända fallet av sin odling i Amerika.

Kakao har också påträffats vid Joya de Ceren på olika fartyg i många hus. De Mayans är kända för att ha insupit en dryck gjord på kakao, med en skummig huvud, regelbundet. Remnants of cacao har hittats i lerkärl i en rad klassiska Maya-områden i hela Centralamerika och Mexiko. Under många år var dock gissat att cacao var en drink reserverat för eliten kast av präster och kungligheter. Den cacao anläggningen är svår att odla, och dess rituella bruk fått en del att tro sin konsumtion. Upptäckten vid Joya de Ceren visar ganska starkt att cacao var faktiskt åtnjuts av alla klasser av Maya, åtminstone i denna avlägsna by.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.