Vad är Humayun’s Tomb?

Humayun's Tomb är en grupp av byggnader i Indien. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1993. Humayun's Tomb består av graven själv, och ett antal stödjande strukturer.

Humayun's Tomb byggdes under Slave dynastin, i den sena 16th century, att förankra härskare Humayun. Den byggdes fjorton år efter Humayun dog faktiskt, av hans änka, Hamida Banu Begam. Humayun var andra kejsare Mughal imperiet och Humayun's Tomb är i allmänhet ses som det första stora exemplet på den sanna Mughal arkitektoniska stil.

Humayun's Tomb bygger på ett antal av de visuella aspekterna av Gur-Emir, men det tog stilen ganska lite längre. Samma stil, med stora synliga kupolen och utsmyckade dekorationer, så småningom skulle kulminera i uppförandet av Taj Mahal. Även Humayun's Tomb är inte lika visuellt slående vid första anblicken, men gör sin innovativa användning av material på många sätt lika imponerande. Både Taj Mahal och Humayun's Tomb byggdes av liknande skäl, som ett sätt för en kärleksfull make att visa sin kärlek och hängivenhet till sin avlidne partner. Taj byggdes av en man för sin döda hustru och Humayun's Tomb byggdes av hans hustru för honom.

Humayun var härskare över Mughal imperiet, och därmed kontrollerade det mesta av norra Indien från 1530 till 1540. Han så småningom tvingades ut och återvände till Persien. Även i Persien han tog i stora delar av lokala arkitektoniska stil, komma upp med en känsla som drog på både indiska och persiska motiv. När han återvände till Indien för att få tillbaka sin mark i 1555, är det troligt att han börjar arbeta utforma ett antal byggnader, inklusive hans framtida grav.

Ytterst anlitade hans änka en persisk arkitekt, Mirak Mirza Ghiyath, utforma Humayun's Tomb, se persiska stilar skulle spela hårt på sin visuella estetiska. Strukturen tog nio år att färdigställa, och kostar över 1,5 miljoner rupier.

Graven själv är i en stor trädgård, med mindre vattenvägar kör sina hörn. Mausoleum innehåller ett bad, en samlingspunkt utrymme, och den centrala graven. Olika avdelningar vid sidorna innehåller gravar Humayun familjemedlemmar, och olika historier berättas på väggarna.

Humayun's Tomb ligger i New Delhi, och många är imponerade av kontrasten mellan det liv och rörelse i staden och det relativa lugnet i komplexa själv. Det finns en inträdesavgift för att besöka platsen, runt $ 5 US dollar (USD), men att inträdesavgift täcker fullt tillträde. De flesta tycker att de behöver minst ett par timmar verkligen att ta i graven själv och omgivande strukturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.