Vad är Drakes sund?

Drakes sund är storleken på det havsområde mellan södra spetsen av Sydamerika, även känd som Kap Horn och Tierra del Fuego, del av Chile, och Syd Shetlandsöarna i Antarktis, utanför Antarktiska halvön. Drakes sund är känd för att vara platsen för några av de hårdaste och mest oförlåtande vattnen i världen, även bland världens kallaste, eftersom de är en del av Antarktis Circumpolar Current, frysning ström som ständigt cirklar världens sydligaste kontinent, Antarktis . Det är denna ström som är ansvarig för svarvning Antarktis från en tempererad skog världsdel till en kylig ödemark som omfattas av mil-tjocka glaciärer under loppet av miljontals år. The Drake Passage är döpt efter den 16: e århundradet pirater (statsunderstödd pirat) Sir Francis Drake, som korsade passagen efter att hans skepp sprängdes av misstag långt söderut under ett försök att passera vid Magellans sund, en mindre passage mellan Stilla havet och Atlanten ligger i norr. Stycket har faktiskt troligen upptäcktes av den spanska navigatören Francisco de Hoces, som fann det under liknande omständigheter, men inte hamna korsar passagen, i stället går igenom Magellans sund. Av denna anledning är övergången ibland kallas Mar de Hoces från latin och spanska historiker.

latituder där Drakes sund existerar är något unikt är att de är bland de enda genomgående öst-västliga delarna av obruten ocean på jorden, den enda andra breddgrader med denna kvalitet är de i Norra Ishavet, varav de flesta är nästan alltid blockeras av havsis. De enda öarna på breddgraderna på Drakes sund är Sydsandwichöarna i Sydatlanten och Södra Macquerie öar söder om Nya Zeeland, mark organ för små för att på allvar påverka flödet av havsströmmar.

Trots att den största passagen mellan Atlanten och Stilla havet, Drakes sund har relativt liten fartygstrafik, eftersom de flesta rutterna mellan de två haven gå genom sundet Magellan. Detta var inte fallet för en stor del av historien, eftersom det är lättare för segelfartyg att manövrera i passagen över sundet, som är smal och ofta fastfrusna eller så blåsigt att en säker passage är omöjligt. Idag, med hjälp av fartyg med motorer som kan manövreras exakt tenderar Magellans sund vara en snabbare väg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.