Vad är DMZ i Korea?

koreanska demilitariserade zon (DMZ) är ett svep av mark skär igenom den koreanska halvön, som skiljer Nord från Sydkorea. Den passerar över den 38: e breddgraden, som spänner över 151 miles (248 kilometer), och är två och en halv miles (4 km) bred. Det är ett område avsett för att mildra spänningarna mellan de två länderna, som tekniskt sett fortfarande i krig med varandra. Militära Gränsdragningen (MDL), som bildades under vapenstilleståndet 1953, rinner ner mitt i den demilitariserade zonen. är DMZ sägs vara en av de sista kvarvarande fronter av det kalla kriget, ett krig som ännu måste lösas mellan de två länderna. Även om eldupphör undertecknades år 1953, något fredsavtal eller fördrag skrevs under, och som en följd, kunde slåss tänkas återupptas när som helst. Detta står för den irritation och fientlighet som finns kvar i DMZ till denna dag. Det är det mest tungt beväpnade och bevakade gränsen i världen-nästan två miljoner soldater patrullerar båda sidor om DMZ. Detta nummer består av cirka en miljon nordkoreanska soldater, 600. 000 sydkoreanerna och 37. 000 amerikanska soldater. I slutet av andra världskriget, var den 38: e breddgraden som gräns mellan den del av Korea som kontrolleras av USA och som kontrolleras av Sovjet. År 1948 blev det en kamp framför mellan anhängare av demokrati och anhängare av kommunism. Den nordbor, med stöd av Sovjet, skjuts in i söder, men de drevs så småningom tillbaka över 38: e breddgraden. Förhandlingarna ägde rum i det som nu kallas Joint Security Area, en förening som sitter direkt ovanpå MDL. Detta är en plats där nordkoreanerna kan träffa med sydkoreanerna och amerikaner. En vakthund grupp, konstaterar Neutral Nations Supervisory Commission, som består av svenska och schweiziska officerare, den demilitariserade zonen. Den amerikanska kontingenten är närvarande till största delen på grund av ett fördrag som undertecknades 1954, när amerikanerna lovade att hjälpa till att försvara Sydkorea i händelse av att återuppta kriget.

Soldater från båda sidor kan patrullera i DMZ, men de kan inte steg foten över MDL. Det har varit ett fåtal isolerade skärmytslingar, inklusive Axe Murder Incident 1976, som slutade med döden för två amerikanska soldater. Flera tunnlar har upptäckts under den demilitariserade zonen som grävdes av nordkoreanerna, eventuellt som ett led i en plan att invadera söder. Nordkoreanerna sänds ofta propaganda över högtalare och har konstruerat det som kallas den högsta flaggstång, på 525 fot (160 meter) lång. Konstigt nog har DMZ också blivit en turistattraktion, lockar tusentals människor årligen.

Eftersom denna remsa av mark har förblivit orört, med undantag av taggtråd och landminor, har DMZ blivit något av en de facto naturreservat. Det skyddar närvarande arter som är hotade eller utrotade i andra delar av den koreanska halvön, bland annat den koreanska tiger. Orört av industrialisering och utveckling av jordbruket, den demilitariserade zonen ger ironiskt nog en lugn tillflyktsort för inhemska arter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.