Vad är Chavín de Huántar?

Chavín de Huántar är raserad plats i Peru. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1985. Ruinerna var platsen för en stor kultur i regionen före uppstigandet av Inka, och även till stor del förfallna, är det ändå en underbar plats att besöka för dem som är intresserade förkolumbiska platser i Sydamerika.

Chavín de Huántar ritades av Chavín folket. Den Chavín blomstrade i västra Peru från ungefär den 10: e århundradet f. Kr. till slutet av 2: a århundradet f. Kr. . Den Chavín var ansvariga för en stor del av grunden för senare peruanska kulturerna, inklusive Inka själva. Den Chavín var ansvariga för ett antal innovationer i regionen. De tama lamor och använde dem som flockdjur, som inrättades utarbeta handel nätverk, och skapade två skilda och utsmyckade style of art.

Construction vid Chavín de Huántar inleddes i början av Chavin uppgång i regionen, i början av 9: e århundradet f. Kr. Stilen i Chavín de Huántar spänner över loppet av kulturens existens, och tydliga skillnader kan ses mellan de tidiga stilar och det som kom århundraden senare.

Chavín de Huántar ursprungligen fungerade främst som en jordbruksbygd. Som det utvecklade, men använde den sin position på Maranon floden för att bli en blomstrande handelsstad. Både varor och kulturen spreds från Chavín de Huántar till bredare Chavín området och i närliggande områden också.

början någon gång i 5: e århundradet f. Kr. till Chavin började avta. Områden i hela Chavín landar började bli övergiven, och nya byggnader inte byggas. Vid Chavín de Huántar, en kort sekund period av mer återhållsamma byggandet ägde rum, och det var i dessa strukturer som ättlingarna till Chavín skulle fortsätta att bo långt efter själva kulturen försämrats. En by växte upp på vad som en gång varit platsen för cirkulär Plaza i Chavín de Huántar, och denna by att ha varit ständigt levde i fram till mitten av-20-talet. det gamla templet är kanske den mest klassiska av strukturerna på Chavín de Huántar. Den innehåller diverse obelisker, dekorerad med utsmyckade träsniderier från olika människoliknande djur, inklusive jaguar formulär och blanketter Cayman. I mitten av det gamla templet är en skulptur av vad som tros ha varit den härskande gud Chavín de Huántar, Lanzon. Flera andra artefakter, inklusive trumpeterna gjorda av conch skal, och mortel och stöt-apparater, har också upptäckts i det gamla templet.

Århundraden senare, under den period i samband med nedgången av Chavín de Huántar, New Templet byggdes. Det är en något enklare struktur, men är lika på många sätt till det gamla templet. Det nya templet finns också en staty av Lanzon, liksom ett antal skulpturer i liknande form som i de gamla templet.

Rundskrivelsen Plaza är centrum för Chavín de Huántar. Det är omgivet av tre olika tempel, endast kallad Temple A, Temple B, och Temple C. Det är nästan en perfekt cirkel, och golvet med inläggningar av vacker svart kalksten och kiselgur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.