Vad är Ambohimanga?

Ambohimanga är en samling ruiner på en kulle i Madagaskar. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2001. Ambohimanga innehåller en mängd olika heliga platser, som spänner över århundraden.

Madagaskar koloniserades först av människor som rest från den malaysiska skärgården, nästan 2000 år sedan. De nya invånarna Madagaskar bröt sig in i olika stammar och små kungariken, och i århundraden krigat med varandra för att expandera sina riken. En av dessa klaner, de Merina kvar relativt isolerade i höglänt igenom mycket av denna tid, att leva som risodlare och hålla på sitt territorium.

Från och med slutet av 18: e talet började dock Merina att sprida ut över ön. Rike erövrade snabbt närliggande riken, och enat stammarna. Denna process påbörjades under det otroligt skickliga Kung Andrianamoinimerina, och fortsatte under hans son, kung Radama I. Före 1820-talet, efter bara lite mer än tre decennier, höll Merina herravälde över större delen av Madagaskar.

Den Merina palatset var Ambohimanga, en helig kulle, och ruinerna av palatset fortfarande. Så småningom flyttade Merina huvudstaden till närliggande Antananarivo, där den finns än i dag. Ambohimanga, förblev dock en tillflyktsort för den regerande familjen. De kungliga fortsatte att använda Ambohimanga fram till den franska invasionen i slutet av 19th century, när de var förvisade till Algeriet och aldrig kunna återvända till sitt rike.

Madagaskar är inte särskilt populärt turistmål i allmänhet, så resenärer som används för att flockar av andra besökare kommer att bli glatt överraskad här. Även de som kommer hit brukar komma i första hand att se lemurer och annat uppleva fantastisk natur och orörda flora och fauna på ön. Allt detta betyder att Ambohimanga, även om det är bara lite mer än tio miles (20km) från huvudstaden, sällan har mer än en handfull besökare, och det är inte ovanligt att vara helt ensam på platsen. Den Rova är den centrala punkten i ränta på Ambohimanga. Det är palatset kung Adrianamoinimerina, och är en väl befäst exempel på 18th century arkitektur. Det finns en rad intressanta funktioner om Rova, bortsett från dess grundläggande arkitektur. Inuti finns en enorm bit wenge trä, där det sägs skars ner och tog alla vägen från kusten genom en stor kontingent av slavar, varav mer än 100 dog. Byggandet av slottet använde cement består av vita ägg, och man beräknar att alla sagt mer än 16 miljoner ägg behövdes helt enkelt att bygga muren.

Den stora polen göras från wenge trä är en av de största attraktionerna på Ambohimanga, och är huggen i form av kvinnors bröst nära toppen. Också av intresse är de stora bad bakom Rova, där kungen utförde sina heliga tvagning varje år. När han var färdig bad, fick vattnet att framställare, som ansåg att vattnet heliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.