Hur är Hurricanes Named?

Det har bara varit i den sista hälften av 20th Century att världen utarbetat ett system för att utse orkaner. Med så många tropiska stormar, orkaner, tyfoner och cykloner cirkulerar runt om i världen, forskare, media och allmänheten behöver ett sätt att skilja mellan de stormar på ett enkelt sätt. Namnge stormar med ett enhetligt system som uppfyller detta behov.

Tidigare olika länder har olika metoder för att namnge orkaner. I Västindien, till exempel, namngivna personer orkaner för helgonets dag som orkanen inträffade. I början 20th Century, en australisk meteorolog namngivna orkaner för politiska personligheter han tyckte.

Under andra världskriget, den amerikanska militären informellt namngivna stormar i Stilla havet och Atlanten för deras fruar och flickvänner. US National Weather Service började använda kvinnornas namn för att beteckna orkaner 1953. För det mesta, heter flesta länder stormar för kvinnor. Det var inte förrän 1979 som US National Weather Service började använda namn från båda könen att utse orkaner. Idag är det World Meteorological Organization (WMO) i uppgift att välja namn för orkaner och stormar i världen. För Atlanten, det finns sex listor både kvinnors och mäns namn som börjar med varje bokstav i alfabetet, förutom bokstäverna Q, U och Z. Listan roterar årligen på sex år rotation. WMO, vilket utgör mer än 120 länder, använder ett ganska demokratiskt välja namn med nomineringar och omröstningar på nya namn.

För atlantiska stormar, kan namnen på orkaner vara franska, spanska eller engelska. De sträcker sig från namnen så anspråkslös som "Bill" till mer exotiska namn som "Paloma". Stilla havet och Atlanten har olika uppsättning namn.

Stormar i Atlanten och östra Stilla havet kallas orkaner, medan de i västra regionen i norra Stilla havet och Filippinerna kallas tyfoner. I södra Stilla havet och Indiska oceanen, är stormar kallas cykloner. Stormarna i områden med asiatiska populationer få namnen av asiatiskt ursprung.

Hurricanes börjar som tropiska depressioner. När en tropisk storm utvecklas, tjänar den ett namn från listan. Namnen väljs i den ordning i listan, alternerande mellan manliga och kvinnliga namn. När listan är slut, WMO går vidare till det grekiska alfabetet, med Alpha, Beta och så vidare. Ungefär en gång per år, finns det en orkan så förödande att namnet är pensionerad och bort från listan. År 2005 var pensionerad namnet Katrina grund av förstörelse stormen orsakade och negativa konnotationer i samband med namnet. Nästan 70 namn har avgått från listan och ersätts med backup namn som valts ut av WMO.

I de sällsynta fall som en storm flyttar från en damm till en annan med en annan lista med namn, det namn som används ändras till det nya området: s lista. År 1989 döptes Cosme orkanen Allison när ett system flyttas från den nordöstra Stilla havet till Atlanten. Nu håller en "resa" storm sin ursprungliga identitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.