Vilka är de viktigaste judiska helgdagar?

Många människor känner till Hanukkah, påsk och Rosh hashana, tre stora judiska helgdagar, men det finns en rad andra viktiga helgdagar i den hebreiska kalendern för att fira olika händelser i judisk historia och för att fira den judiska tron. I samhällen med en stor judisk befolkning, får judiska helgdagar utses som officiella helgdagar, men för fromma judar, semestern faktiskt börjar kvällen innan, vilket är något viktigt att komma ihåg när du schemalägger händelser som sammanfaller med den judiska helgdagar. Den hebreiska kalendern börjar med Rosh hashana, det judiska nyåret, som infaller i slutet av september eller början av oktober. 10 dagar efter nyår, judar över hela världen observera Yom Kippur, Försoningsdagen. På Yom Kippur, folk snabbt i 25 timmar och delta speciella gudstjänster. Yom Kippur är en dag för eftertanke, och en möjlighet för judar att ha ett privat samtal med Gud om sina gärningar under det gångna året.

Fem dagar efter Yom Kippur faller semester Sukkot, vilket normalt inträffar i oktober. På Sukkot, judiska folket fira 40 år sina förfäder tillbringade vandring i öknen. Vissa familjer bygga ett litet tak, en så kallad sukkah, och spendera tid i skydd under denna semester. Efter Sukkot slutar människor firar Simchat Torah, den dag då den årliga cykel läsa Torah är över, och cykeln börjar igen för året. Vanligtvis är Toran rullar transporteras i en parad på Simchat Torah. I december människor i den judiska tron firar Hanukkah, Festival of Lights, till minne av undret i Templet i Jerusalem. Detta åtta dagars semester är förenat med gift-ge, eftersom många ickejudar är medvetna, men även människor äter traditionell mat under Hanukkah, och tända ljus på en speciell ljusstake som kallas hanukiah varje kväll för att fira. Även många icke-judar vet det semester som primär judisk helgdag, är det faktiskt inte traditionellt anses vara en av de viktigaste helgdagar. Det betydelse kan ha uppkommit enbart på grund av närheten till en mycket viktig semester i den kristna religionen-Christmas. En månad före påsken, även känd som Pesach, människor firar Purim, en festlig semester baserad på historien om Esther. Barnen klär ut sig i kostymer och agerar ut bibliska berättelser i vissa judiska samhällen på den här semestern, och alla firar med parter och mat. Under de åtta dagar långa festival med Pesach som faller en månad senare, folk minns flykten från Egypten. Pesach är en av de judiska helgdagar som sammanfaller med semestrar i andra religioner, såsom påsk vanligtvis infaller på samma datum.

Några judiska samhällen observera också Yom Ha-Shoah, Förintelsen dag, i slutet av april eller början av maj. Nästa stora judiska högtiden är Shavu'ot, som firar gåva av Toran på berget Sinai. Judiska familjer firar också en stor helg varje fredag kväll och lördag, när de konstaterar Shabbat.

Den föränderliga datum för judiska helgdagar kan vara förvirrande för utomstående. Holidays röra sig eftersom de inte är kopplade till den gregorianska kalendern som används av de flesta i världen, utan snarare med den hebreiska kalendern. Datum på den hebreiska kalendern beräknas något annorlunda, och som en följd, semester verkar hoppa omkring när de kartläggs på den gregorianska kalendern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.