Vilka är de abrahamitiska religionerna?

Abrahamitiska religioner är religioner som delar patriarken Abraham i deras religiösa härstamning, även om han spelar olika roller i olika Abrahamitiska religioner. Islam, kristendom och judendom är alla anses abrahamitiska religionerna, som Abraham visas i religiösa texter av alla dessa religioner, och druser, Bahai, samariter, och andra anses ibland vara Abrahamitiska religioner också. All told, över hälften av människorna i världen identifierar sig själva som medlemmar av en Abrahams religion. Förutom att dela den siffran Abraham, många andra uppgifter återfinns i samma tradition som alla abrahamitiska religioner, såsom Noa, och dessa religioner har vissa gemensamma drag, liksom. Alla Abrahamitiska religionerna är monoteistiska tro på en Gud, och de har semitiska ursprung. När det gäller judendomen och islam, Abraham betraktas som en bokstavlig far av religionen, i den direkta linjen av olika profeter och andra viktiga religiösa figurer, och i fallet med kristendomens Abraham spelar rollen av andlig far, eftersom kristendomen härstammar från judendomen.

Abrahams historia är väl dokumenterat i ett stort antal religiösa texter, och i sitt långa liv, deltog han i ett antal händelser av religiösa och historiska betydelse i ögonen på troende. Han är kanske mest känd för att göra ett förbund med Gud, som tillät honom att ha många barn med sin hustru Sara långt efter att de båda var förbi en ålder av barnafödande, och dessa barn måste anses vara förfäder till den semitiska folk.

judendomen, är Abraham erkänd som "fader för många", och sitt förbund med Gud är en viktig berättelse i den judiska traditionen. I Islam är Abraham anses vara en profet, och hans son Ismael är i stammen av profeten Muhammed (frid vare över honom). För kristna är Abraham viktig eftersom han är far till Israels folk, och därför låta bli av Kristus. Som ett resultat, är han en central figur i alla dessa abrahamitiska religioner, tillsammans med andra religioner som använder skrift härrörde från abrahamitiska religionerna.

Det finns en debatt om vilka religioner bör klassificeras som abrahamitiska religioner, särskilt bland mindre religioner som kan inspireras av dessa religioner, men får inte visa Abraham på samma sätt. Den andra stora kategorin av religiös tro är den österländska religioner, bland annat trossamfund som buddism, hinduism, och så vidare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.