Vilka är Buddhastatyerna i Bamiyan?

Buddhastatyerna i Bamiyan var två enorma Buddhas uthuggen ur Cliffside i Afghanistan. Buddhastatyerna i Bamiyan är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 2003. De anses mycket hotade till följd av deras virtuella förstörelse av talibanerna regeringen i Afghanistan 2001.

Bamiyan är på Sidenvägen, den väg som historiskt ansluten både Indien och Kina till Europa och Mellanöstern. Bamiyan var en del av en indisk rike fram till 12-talet, och var starkt påverkad av den buddhistiska kulturen i riket. Små konstgjorda grottor dot bergssidan i Bamiyan, och dessa grottor tjänade som hem för buddhistiska eremiter i århundraden. Dessa eremiter ristade religiös konst i bergen längs klipporna, men Buddhastatyerna i Bamiyan var i särklass den största och mest imponerande av dessa sniderier. Historiskt beskrevs Bamiyan i det 7th århundradet av en kinesisk pilgrim som en myllrande centrum av buddism, med mer än tusen munkar bor där.

Buddhastatyerna i Bamiyan var 121 fot (37m) och 180 fot (55m) hög. Dessa statyer, tills de förstörs, den största stående Buddha-statyerna i världen. Statyerna var imponerande både i storlek och deras Intricacy, med detaljer som görs med hjälp av lera och halm stuckatur. Hela statyer på ett målade punkt, men redan innan de förstörs den här färgen hade alla utom försvunnit, med endast små fläckar fortfarande kvar.

höggs Båda Buddhastatyerna i Bamiyan någon gång i början av-talet 6. . De förenar både indiska och grekiska konstnärliga stilar, och är nu i tunikor av Greklands typ, utan tvekan som ett resultat av Alexander den stores intrång på området och införandet av grekisk stil

Med början på 12-talet började olika buddhistiska helgedomar och statyer som utsatts för attacker i Afghanistan, främst genom att erövra muslimska härskare och arméer. Buddhistiska statyer sågs som en direkt kränkning av en befallning mot beläten av många hårdföra åren. Ändå Buddhastatyerna i Bamiyan skonades förstörelse gång på gång, även när andra heliga platser har plundrats och vandaliserats.

År 1999 tillsatte Mullah i Afghanistan ett dekret om att Buddhastatyerna i Bamiyan skulle fortsätta att bevaras. Som sin huvudsakliga motiveringen han påpekade att eftersom landet inte längre innehåller en buddistisk befolkning, Buddhastatyerna i Bamiyan var mycket osannolikt att källan till vördnad, och därför inte var i strid med bud.

Under de kommande två åren, dock började den radikala präster i Afghanistan en fullskalig attack mot många typer av bilder, även de som traditionellt accepterade av muslimska samhällen. Under 2001 kom till sin spets med ett dekret beställning förstörelse av alla statyer i landet. Som svar, Organisationen Islamiska konferensen (OIC) sammankallas och utfärdade ett uttalande till stöd för bevarandet av Buddhastatyerna i Bamiyan. De tre länder som officiellt erkänt talibanregeringen var bland dem som stödde skonar statyer.

Men i mars samma år förstördes den Buddhastatyerna i Bamiyan av dynamit. Efter deras förstörelse det var enormt ramaskri från allmänheten. Efter störtandet av talibanregimen i Afghanistan, ett antal grupper förenade utlova pengar för att finansiera deras restaurering. Arbetet har inletts på detta återställande, men det kommer sannolikt att dröja många år tills Buddhastatyerna i Bamiyan åter syns i sin fulla prakt. Även i deras något-ruiner dock Buddhastatyerna i Bamiyan förbli en fantastisk syn att skåda, och trots att området är tämligen volatil just nu, det är ändå en populär turistattraktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.