Vad bör jag veta om gabon?

Gabon är ett land i västra Afrika, längs Atlanten, nära ekvatorn, vilket i stort sett delar dess nordliga tredjedel från södra två tredjedelar. Det gränsar till Kamerun, Republiken Kongo och Ekvatorialguinea, med Republiken Kongo har den längsta gemensamma gränsen. Kapitalet är Libreville.

Landets officiella namn är Republiken Gabon, och det är en republik med ett flerpartisystem presidentval regim, med självständigheten från Frankrike 1960. En populationsberäkning i juli 2007 var 1. 454. 867. Franska är officiellt språk i Gabon, men tribal språk som Fang och Bapounou /Eschira talas också. Det land Gabon erfarenheter två torrperioder och två regnperioder, den torra säsonger från maj till september och december till januari, och regnperioder från september till december och februari-maj. Jordbruksprodukter Gabon innehåller kakao, kaffe, palmolja, gummi och socker, samt boskap och fisk. Branscher ingår oljeraffinering, mangan och guld, och avverkning.

Musée du Gabon erbjuder en online-tur för konsten och traditioner, inklusive virtuella resor genom regnskogen. Origins, arkeologi, ritualer, Förfädersdyrkan, media och vardagliga föremål som visas upp i olika rum. Det virtuella museet öppnades 2006 för att bevara och skydda Gabon arv, liksom att uppmuntra återlämnande av kulturföremål som har varit placerade utanför det land.

Gabon är hem för nästan 40 procent av världens regnskogar. Sedan 1985 har Wildlife Conservation Society arbetat i Gabon, hjälpa till att samla in data om flora och fauna, utbilda "eko-guider" och studera effekterna av avverkning på miljön, bland annat projekt. Andra organisationer som WWF, den världsomfattande organisationen för skydd av miljön, Sylvafrica och Ecofac arbetar också för att skydda miljön.

Några internationellt kända personer har föreningar med Gabon. Daniel Cousin är en fransk-Gabon fotbollspelare från Libreville som spelar för Rangers, en skotsk lag. Stéphane Lasme av Libreville är en professionell basketspelare, som var under 2007 leker med Los Angeles D-Stänkskärmar efter ett spel med Golden State Warriors. Tålamod Dabany, en Gabon musiker född i Brazzaville, Kongo, specialiserat på sång och slagverk, och har en internationell följande. Också, Gabon, sedan franska Ekvatorial Afrika är det land där mottagaren av Nobels fredspris Albert Schweitzer grundade sin fältsjukhus 1913.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.