Vad bör jag veta om anguilla?

Anguilla är en liten ö-nation i Västindien, inte långt från ön Puerto Rico. Landet är juridiskt ett beroende till den brittiska kronan, som reglerar sig själv men med ett särskilt förhållande till Förenade kungariket. Det är mindre än 40 kvadrat miles, med den längsta sidan spänner bara 16 miles. Lite färre än 15. 000 människor lever på Anguilla, där flertalet är infödda Anguillians av afrikanskt ursprung. Allt fler utlänningar väljer att lämna sina hem på Anguilla, främst medborgare i Storbritannien eller USA. Många väljer att bo på Anguilla grund av den vackra naturen, tempererat klimat, och avspända livsstil.

På grund av sin ringa storlek och näringsfattiga jordar är anguilla inte särskilt lämplig för jordbruk. Ön har också några naturresurser. Ekonomin baseras därför främst på turism och erbjuda en fristad för utländska företag, i läge för många karibiska nationer.

Anguilla koloniserades ursprungligen av indianska stammar som kom från det sydamerikanska fastlandet. Trots att dessa grupper ofta från olika stammar och kulturer, är de vanligtvis kallas för Arawaks, och var bosättarna för många av de karibiska öarna i förcolumbiska period. De äldsta artefakter går tillbaka till mer än 3000 år sedan, och de första spåren av permanenta bosättningar är lite över 1400 år gammal.

Västra upptäckten av Anguilla är öppet för viss diskussion, med vissa fraktioner hävdar att Columbus upptäckte ön i början av 1490-talet, och andra kommer att säga den första kontakten gjordes av fransmännen i mitten av 1500-talet. Oavsett vem som först upptäckte ön var det engelska som gjorde den första varaktig lösning-även om den nederländska hävdar att de har haft en tidigare fästning-år 1650. Den engelska odlade grödor på Anguilla , trots ett antal fientliga krafter. Karibier razzia gånger den engelska koloniseringen, och den franska senare anslöt sig, så småningom fånga ön under en tid. Skördeutfall igenom allt detta stannade ganska svag, med Anguilla svaga jord och ganska grov klimat ger ett långt ifrån perfekt miljö för den populära odling av majs och tobak.

De flesta av de brittiska lämnade ön efter slaveriet avskaffades på 1830-talet, och den återstående befolkningen befriades främst slavar. De befriade slavar fortsatte att bo på ön, Staying Alive av fiske och bearbetning av andra grödor för en begränsad avkastning. Runt denna tid anguilla infördes också av britterna i en konfederation med nära St Kitts, en del av en kombinerad enhet som blir kvar till 1960-talet-trots starka protester från Anguillians. The Anguillians utfärdas formellt utbrytning från den kombinerade staten 1967, och vräkts alla StKitts polis från ön. Den brittiska gjort närmanden att nå en överenskommelse med den provisoriska regeringen Anguilla, och skickade ett antal brittiska tjänstemän under de närmaste åren för att försöka komma fram till ett avtal-ingen av dem stack. Omkring 1971 britterna hade fungerat relativt överens om interimistiska plan, där Anguilla tilläts utträda ur St Kitts-men det var inte förrän 1980 som anguilla erkändes fullt ut som en oberoende brittisk besittning.

Anguilla är ett fascinerande land med en rik och levande historia. Det är ett perfekt turistmål, med vänliga människor, vackert väder, fantastiska korallrev och dykning, samt ett utbud av boende val. Medan den lagliga valutan i Anguilla är Östkaribisk dollar, är amerikanska dollar accepteras nästan överallt. Detta i kombination med engelska som det nationella språket, gör det mycket lätt plats att besöka och utforska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.