Vad bör jag veta om Zambia?

Zambia är ett land i södra Afrika som hette tidigare Norra Rhodesia. De 11 miljoner människor som utgör Zambia består främst av Bantu tala stammar som flyttade österut och norrut från södra Afrikas kust, särskilt Tonga folket. En andra våg av invandring från den 17 till den 19: e århundradet förde folk Luba och Lunda stammar att bosätta sig i Zambia. Eftersom Zambia är instängda, det var inte omedelbart tillgängliga för européerna. Till skillnad från andra afrikanska länder, har européerna besöket inte Zambia förrän sent 18th century. Sedan en tillströmning av européerna försökt att antingen hjälpa eller utnyttja Zambia. Till exempel besökte Dr David Livingstone i hopp om ett slut på slavhandeln genom att omvandla den zambiska infödingarna till kristendomen, hjälpa dem att etablera andra lönsam handel och försöker introducera Zambierna till moderna "civiliserade" sätt att leva. Livingstone namngavs också och noterade en av de vackraste dragen i Zambia, Victoria Falls. I dag kan människor reser just till Zambia för att se dessa imponerande vattenfall.

England, och framför allt engelska kontroll av Zambia har utövat ett enormt inflytande på landet. Det officiella språket i Zambia är engelska. Flesta Zambierna är praktiserande kristna. Många familjer lever i urbana miljöer, ofta mycket nära håll. Det finns fortfarande några självförsörjande bönder i små landsbygden, men städerna erbjuda löfte om större ekonomisk vinst, även om det inte kan sägas uppfylla dessa löften för de flesta.

Zambia föll under det brittiska styret i 19th century, och kunde inte få sin självständighet från Storbritannien till 1960-talet. Många brittiska Zambia ses som ett viktigt förvärv, eftersom Zambia är rikt på mineraler och ädelstenar. Trots höga mineral energiförsörjning, särskilt koppar, Zambia har varit ett fattigt land. En orsak till detta är det sjunkande priset på koppar under 1970-talet och Zambia beroende av transport av material via andra länder som Angola och Republiken Kongo, där regeringarna har varit mycket instabil. Zambia fattigdomen har lett till att det är en av de mest skuldsatta länderna i världen, med få skulder eller lindring i sikte.

Andra problem pest Zambia. Omkring 70% av invånarna lever under fattigdomsgränsen, och problemet med hiv /aids har nått epidemiska proportioner. 17% av Zambias vuxna är smittade med viruset. Medellivslängden är chockerande låg, i genomsnitt 37 år. och med 2007 är Zambia en republik, under ledning av president Levy Mwanawasa. Ingen oberoende regeringen har ännu inte kunnat hantera frågorna om fattigdom och epidemiska sjukdomar som förpestar landet. Speciellt eftersom Zambia fortfarande förlitar sig på sin huvudsakliga export av koppar, kan mycket göras för att lyfta landet ur fattigdomen.

Zambia arbetar hårt för att uppmuntra dess turistbranschen. Zambia erbjuder både promenader och ridning safaris, utsikt över Victoria Falls, och anses vara en av de säkraste afrikanska länder att besöka för amerikaner och européer. Tillträde till Zambezifloden, den fjärde största floden i Afrika, erbjuder många möjligheter för forsränning eller lugna turer flod.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.