Vad bör jag veta om Uzbekistan?

Uzbekistan, officiellt känd som Republiken Uzbekistan, tidigare ingick i Sovjetunionen (Sovjetunionen). Uzbekistan ligger söder om Ryssland, som gränsar till Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Afghanistan och Turkmenistan. Uzbekistan har varit bebodd sedan 2000 f Kr, först av iranier och ottomanerna, som så småningom blandas för att skapa den nuvarande uzbekiska befolkningen. Uzbeker är turkiska folken.

Trots hör till Sovjetunionen för större delen av 19 och 20-talet hade Uzbekistan aldrig en stor rysk befolkning inom landets gränser. För närvarande är endast 5,5 procent av befolkningen i Uzbekistan rena ryska. De flesta ryssar som en gång bodde i Uzbekistan vänster efter fall i Sovjetunionen. Det officiella språket i Uzbekistan är uzbekiska, även om ungefär hälften av befolkningen kan tala ryska flytande. Ryska är faktiskt fortfarande används för mycket av det officiella företag, ekonomisk och vetenskaplig kommunikation och forskning som utförs av landet. Åttio åtta procent av befolkningen är muslimer, med mycket små andelar av andra religioner och demografiska grupper spridda över hela landet. Uzbekistan har varit stabil i befolkningen medan andra före detta sovjetiska länder, inklusive Ryssland, har haft problem med låga födelsetal.

Trots att Uzbekistan är en av världens största producenter av bomull och guld, är landet fortfarande bestående arbetslöshet, fattigdom och ekonomiska svårigheter. Privata företag är mycket begränsad, vilket sätter stopp för utvecklingen och utvecklingen av medelklassen som en självständig kraft. Trots en drastisk minskning av inflationen under de senaste åren, Uzbekistan har fortfarande en lång väg att gå innan man kan närma sig den ekonomiska utvecklingen i sina utländska grannar.

Uzbekistan har kritiserats för kränkningar av de mänskliga rättigheterna, men lite för att ingenting har bevisats av organisationer utreda. Uzbekistan har vänskapliga relationer med USA, trots restriktionerna amerikanska militären i användningen av vissa baser på den afghanska gränsen. Uzbekistan har spända relationer med vissa länder i väst på grund av dess motstånd mot att Europeiska unionen att resa in i landet och undersöka rapporter om övergrepp och terrorism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.