Vad bör jag veta om Uruguay?

Uruguay är ett litet land i Sydamerika. Den omfattar 68. 000 kvadrat miles (176. 200 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Missouri. Det gränsar till Argentina och Brasilien, och har kust längs Atlanten.

Om Uruguay avgjordes i det avlägsna förflutna, har alla tecken på denna boning sedan svalts av djungeln. De första kända invånarna i området var Charrua indianerna, som invandrade till området från norr efter att ha tvingats bort från Guarani. I de tidiga 16th century spanjorerna kom i Uruguay. För det första århundradet erövringen var begränsat eftersom Charrua sätta upp en hård kamp mot Conquistadorer, och regionen hade lite av intresse för spanska. I början 17th century, hade den spanska infördes ett begränsat kolonin i Uruguay, baserad främst runt uppfödning av nötkreatur. Spanien fortsatte att utveckla området, skapa fler utposter, i ett försök att stoppa Portugal från att trycka gränser Brasilien längre söderut. Hela 18th century Uruguay fortsatte att vara ett viktigt slagfält mellan de portugisiska och spanska, och senare brittiska.

År 1811 skedde en revolt mot Spanien, och satte effektivt spanska kontroll över regionen. Tio år senare Portugal annekterade territoriet som en del av Brasilien. 1825 området igen revolterade, deklarera självständighet och förbinder Argentina i en allians att hålla Brasilien i schack. Alliansen kämpat Brasilien i nästan två år innan de slutligen att skapa fred genom ett fördrag år 1828, varvid Uruguay erkändes formellt som en suverän nation.

Efter en militärkupp 1838, landet störtade ner i inbördeskrig. Inbördeskriget skulle så småningom Argentina, Storbritannien och Frankrike i det, så småningom närmar sig sitt slut år 1852 efter mer än ett decennium av hårda strider och en nio år belägring av staden Montevideo.

Peace var kortlivade, dock med en ny konflikt början, denna gång som syftar till grannlandet Paraguay, bara tre år efter utgången av det föregående inbördeskrig. I början av 1860-talet kriget hade nått sin topp, med Brasilien, Uruguay och Argentina alla kämpar Paraguay. Vid utgången av konflikten i regionen var trött med krig, och kom till en relativt fredlig överenskommelse.

För resten av århundradet Uruguay skulle få fred och tillväxt, med ett inflöde av invandrare, och en massiv expansion av jordbrukssektorn. Uruguay fortsatte att uppleva tillväxten för första hälften av 20th Century, innan ekonomin slutligen avstannade under 1950-talet.

Under 1960 våldet började bryta ut i städerna, destabilisera regeringen kraftigt. I slutet av 1960-talet Talmannen hade utlyst undantagstillstånd, och militären tog makten 1973. En militärjuntan fortsatte att styra landet fram till 1984, då folkliga protester och demonstrationer övertygade militären att återvända landet till civil kontroll. Fria valen hölls det året, och lämnat över makten fredligt. För de kommande 15 åren i landet fortsatte att stabilisera återhämtade sig ekonomin och demokratiska reformer fortsatte att driva igenom. 1999 landet såg en kraftig nedgång inom de flesta ekonomiska sektorer. Sedan 2003 har den nationella ekonomiska politiken har förskjutits från privatiseringar och genomförs omfattande översyner för att försöka stabilisera ekonomin igen, hittills med begränsad framgång.

Uruguay har vackra stränder, cowboy land, en fantastisk huvudstad, och några fascinerande små byar. Eftersom den ekonomiska nedgången i landet har blivit otroligt prisvärd och turismen har ökat under de senaste åren. Ruiner från kolonialtiden är några av de stora attraktionerna här, med nationalparker som Santa Teresa visa upp fort och baracker från krigstida eran. Stränderna är hela kusten, samt från den internationella Punta del Este, som ibland kallas huvudstad i Uruguay Rivieran, till Punta del Diablo, det är nästan perfekt motsatsen.

>

Flyg anländer dagligen i Montevideo från andra sydamerikanska länder, och några fler internationella knutpunkter. Overland resa är också möjligt från Brasilien och Argentina är som reser med flygbåten eller färja mellan Montevideo och Brasilien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.