Vad bör jag veta om Transnistrien?

Transnistrien är en liten, praktiken självständig republik i landet Moldavien. Regionen omfattar 1. 600 kvadrat miles (4. 160 kvadratkilometer). Regionen gränsar till resten av Moldavien och Ukraina. Den avgränsas på ena sidan av floden Dnjestr.

Transnistrien har varit bebodd i årtusenden. I den 5: e århundradet f. Kr. grekerna fasta delarna av området, och var senare trängs undan av romarna i 1: a århundradet. När goterna invaderade mycket av det romerska riket tog de kontroll över Transnistrien, lösa båda sidor om floden Dnjestr.

Under de närmaste århundradena regionen varit värd för olika etniska grupper, från söder och öster slaver, rumänerna, den Cumans, och turkarna. Någon gång på 11-talet Rus "tog kontroll över Transnistrien, och till slut var integrerad i storhertigdömet Litauen. Hertigdömet förlorade senare delen av söder till ottomanerna i början 16th century, men behöll den norra delen av regionen. Genom 14 och 15-talen, Moldavien i väster hade varit att utöka sitt territorium och utgör grunden för en ny stat. Territorium fortsatte expandera österut tills den nådde Dnjestr, som utgjorde dess långt gräns för en tid, lämnar Transnistrien isär. Även Moldavien gjorde några räder in i Transnistrien i den sena 16th century, aldrig helt ockuperat territorium.

I slutet av 18th century Transnistrien blev en del av det ryska imperiet, och en massiv kampanj för avveckling inleddes. Ryssland sköt särskilt reglering av etniska rumäner i Transnistrien, och de blev snabbt en stor del av befolkningen. Efter oktoberrevolutionen i Ryssland, bildades den ukrainska SSR, som hade gjort anspråk på kontroll över regionen Transnistrien.

På 1940-talet den Moldaviska SSR bildades, innehåller beslagtagen territorium från Rumänien och större delen av Transnistrien, överlät från Ukrainska SSR. Under sovjettiden Transnistrien var den mest utvecklade delen av Moldavien, med huvuddelen av industriell utveckling som sker där.

År 1990 Pridnestrovian Moldaviska SSR, huvudsakligen Transnistrien förklarade sig skiljer sig från Moldavien som helhet. Detta var över-styrdes av den sovjetiska regeringen, som förklarade oberoende ogiltiga. En låg inbördeskrig bröt ut mellan separatister och den moldaviska regeringen och fortsätter ett par månader innan ett vapenstillestånd förhandlats fram 1992. Efter vapenvilan förblev Transnistrien officiellt en del av Moldavien, men regionen är faktiskt en självständig nation som verkar i Moldavien.

Moldavien är ett vackert land, och regionen Transnistrien är inget undantag. Marken längs Dnjestr är natursköna och grönt, och folk i allmänhet är vänliga och öppna. På grund av den pågående konflikten mellan Transistria och den moldaviska regeringen, dock rekommenderas att de flesta besökarna hålla sig borta från denna instabila region.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.