Vad bör jag veta om Tonga?

Konungariket Tonga, kända vid en punkt som Friendly Islands, är en serie på 169 skärgårdar ligger vid Stilla havet, nära Nya Zeeland. De öarna har en total yta av 289 kvm mi (748 km2).

Nuku'alofa, huvudstaden i Tonga, är kommersiella och kulturella centrum av riket, trots sin ringa storlek innebär att många av de bekvämligheter som förväntas på en centralorten finns ingenstans att finna. Kollektivtrafik, till exempel, är i bästa rangliga och internationella resor beror på en liten flygplats långt från huvudstaden. Medan det finns två högskolor i Tonga, de flesta människor väljer att bedriva högre utbildning i Nya Zeeland eller andra länder.

Tonga har en sammanlagd befolkning på drygt 100000 människor, varav de flesta bor i Nuku'alofa eller dess omgivningar. De 73 mindre öar är obebodda. Tonga har två aktiva vulkaner, men är i allmänhet en platt yta med idealiska förhållanden för jordbruket. Den subtropiskt klimat i synnerhet har haft en stor inverkan på marken på ön. Sommartemperaturer genomsnitt 90 ° F (32 ° C) under sommaren och 80 ° F (27 ° C) under vintern, med hög luftfuktighet året runt.

Tonga tillhörde det brittiska västra Oceanien fram till 1952, varefter ön blev en självständig stat. Sambandet med Storbritannien förblev aktiv dock fram till 1970-talet. Trots den brittiska sammanhang har Tonga upprätthållit en delvis oberoende system av konstitutionell monarki. Från och med 2007, är kung George Tupou V ansvarar för Tonga, med hjälp av en premiärminister ut direkt av honom. Monarkin är extremt kraftfullt i Tonga, och det har delvis kontroll över pressen, privata medborgaren företag och egendom. Detta har lett till flera fall av oroligheter, med människor som ber om mer jämlikhet. Den senaste demonstrationen hölls i november 2006 att efterfrågan ökar i valprocessen.

Tongas tillhör den polynesiska etnisk grupp, som utgör 97 procent av öns befolkning. En liten del av utlänningar, huvudsakligen européer, bosatta på ön på och av under hela året. Lokalbefolkningen är mycket religiöst, vilket har konsekvenser för officiella ärenden såsom utbildning och arbete. Alla grundskolor på ön är kristna, arbetar på söndag är förbjudet enligt lag, och ingen teater eller andra nöjesställen är öppna efter solnedgången på lördagen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.