Vad bör jag veta om Taiwan?

Taiwan är en ö land som ligger nära fastlandet Kina. Officiell del av Republiken Kina, Taiwan täcker en total yta på 13. 823 kvadrat miles (35. 801 kvadratkilometer), varav de flesta är antingen berg eller djungel. Klimatet på ön är marin tropiska, vilket innebär att Taiwan får en stor mängd regn året runt. Detta bidrar till frodig vegetation som är typisk för ön och som i sin tur bidrar till områdets höga luftfuktighet.

Kapitalet i Taiwan Taipei City. Taipei är landets kommersiella och kulturella centrum, och en av de mest besökta metropol i Asien. Befolkningen i Taipei överstiger 2,5 miljoner människor inom stadsgränsen ensam, medan storstadsområdet kring centrum är hem för nästan dubbelt så många. Flesta av befolkningen i Taiwan är Hankineser etnicitet, med en liten andel av taiwanesiska aboriginer och utlänningar bosatta i området. Standard Mandarin är det officiella språket i Taiwan, men folk talar en lokal variation hemma, blanda mandarin med taiwanesiska. Engelska har blivit ett andra språk för många människor i Taiwan, delvis på grund av den tunga turistnäringen.

Taiwan styrs av sin egen ordförande och vice ordförande. Demokratiska progressiva partiet och andra oppositionsgrupper kämpar i Taiwan för landets frigörelse och slutligen självständighet. Prospective konstitutioner, flaggor, och även sociala normer har utformats för dem som kämpar för att främja en fri stat. Flesta naturresurser i Taiwan har varit så hårt exploaterade som nu är nästan utrotade. Taiwan är en jordbruks-samhälle, med odlingar av ris och bananer ledande ekonomin.

Trots är känd för vackra landskap och fridfull natur, har Taiwan plågats av miljöproblem. Vatten och mark föroreningar nådde endemisk nivåer under 1990-talet, och föranledde skapandet av flera lagar för att driva industrier att kontrollera hur mycket skräp som de producerar. Detta har dock kommit för sent för vissa sektorer. Rivers, till exempel, är redan kraftigt förorenad, och sopor är så rikligt förekommande i naturen att många populära områden nu stå utanför räckhåll för turister.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.