Vad bör jag veta om Sverige?

Sverige, som är officiellt känt som Konungariket Sverige är ett land som ligger på den skandinaviska halvön i norra delen av Europa. Dess närmaste grannar Norge och Finland, och det gränsar till Östersjön och flera mindre kanaler av vatten. Sveriges huvudstad är Stockholm, som också är landets största storstadsområde. Landets befolkning som helhet är cirka 9 miljoner. Det mänskliga livet har funnits i Sverige i tusentals år, men en av de tidigaste inspelade kulturella epoker är vikingatiden. Sverige, Danmark och Norge deltog alla i Viking kultur. En av de svenska Viking stammens viktigaste expedition linjerna till Ryssland, och många forskare menar att de svenska stammarna faktiskt grundade landet i Ryssland och blev en styrande elit grupp där. i modern tid, slogs Sverige en ekonomisk depression under 1800-talet, och många svenskar flyttade till USA för att undvika svält i hemlandet. Idag, Chicago och stora delar av Mellanvästern är befolkade med människor med svenskt påbrå. Men med den industriella revolutionen i början av 1900-talet började Sverige att återfå sin ekonomiska stabilitet.

Under världskrigen I och II, då stora delar av Europa var decimerad, Sverige förblev berömda neutral, vägrade att kämpa för någondera sidan, att Sverige i hemlighet tog i många judiska flyktingar under andra världskriget. Efter utgången av andra världskriget, de flesta i Europa hade förstörts, men Sverige förblev intakt. Eftersom landet var stark och stabil, Sverige var väsentlig för att hjälpa resten av Europa återuppbygga, vilket ledde landet till ökat välstånd som har överlevt till denna dag.

Idag är Sverige en del av Europeiska unionen, även om det fortsätter att använda kronor (kr) som sin valuta. Även om svenska är landets officiella språk, engelska är utbrett som andra språk, och många svenskar vet också ett tredje språk som franska, spanska eller italienska. Sverige är officiellt en monarki, men ungefär som i Storbritannien, den kungliga titlar är till stor del ceremoniell, den verkliga kroppen av regeringen är Sverige är House of Parliament, som leds av en vald premiärminister.

Sverige är känt för att vara en extremt progressiv och liberal land med mildare inställning till sexualitet av alla slag. Sverige har också en av världens bästa välfärd och utbildning, ge hälso-och sjukvård, barnomsorg, och många andra fördelar för alla medborgare. Dessa fördelar gör har sitt pris, dock: Sverige har den högsta skattesatsen i alla länder i världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.