Vad bör jag veta om Slovakien?

Slovakien är ett medelstort land i Centraleuropa. Det täcker 18. 900 kvadratmeter miles (49. 000 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär dubbelt så stor som New Hampshire. Det gränsar till Österrike, Tjeckien, Ungern, Polen och Ukraina.

Folk började först som bor i Slovakien cirka 250. 000 år sedan, med stora permanenta bosättningar växer fram omkring 2000 f Kr. För de närmaste århundradena marken överförs från Lusatians till Calenderbergs till thrakiska stammar. Småningom kelterna flyttade in i området, tränger undan de flesta av de populationer som kommit före dem. I 1: a århundradet romarna kom, liksom de germanska stammarna, och de två grupperna erövrade större delen av regionen i slutet av 2: a århundradet. Hunnerna de flyttade in och bosatte sig i området under den 2: a och 3: e århundradena kvar till mitten av 5: e århundradet. Det är allmänt tänkte att någon gång i 6: e århundradet slaviska grupper började flytta in i området, avgöra mycket, även om det finns vissa belägg för att de redan fanns. Den slaviska folket enat i början av 7th århundradet, utgör en imperiet under Samo, och befästa sin makt över mycket av vad som nu är Slovakien för första gången. I början 9th århundradet Karl gick med slaver och erövrade resten av vad som skulle bli Slovakien. Några decennier senare en slavisk furste enad hela regionen, skapar kejsardömet Stormähren. Under de kommande två århundradena slaverna skulle ha kristendomen stor spridning, och skulle strid frankerna, ibland förlora kontrollen över delar av Slovakien.

I början 10th århundradet magyarerna erövrade mycket av slaviska länder, i slutändan bildar kungariket Ungern. Ungrarna höll på Slovakien mot invasioner av tatarerna och interna striderna för de närmaste århundradena, tills det Osmanska riket förstörts Konungariket. Regionen Slovakien lyckades avvärja det ottomanska riket dock, och gick direkt under regeln om habsburgarna som Royal Ungern. Delar av Slovakien togs tillfånga av turkarna i den 16: e århundradet, men regionen är i stort sett var under Habsburg Österrike, och var den viktigaste platsen för striderna mellan de två makterna.

slovakiska nationalismen växte under den 18 och 19-talen med slovakerna som får stöd från tjeckerna i deras kamp. I början 20th Century det slovakiska folket började få makten i den politiska processen, vilket resulterar i en reaktion från regeringen undertrycker många aspekter av slovakiska kulturen.

När det österrikisk-ungerska imperiet kollapsade i slutet av första världskriget, en gemensam republik bildades 1918. Tjeckoslovakien, som namnet antyder, grupperade tjecker och slovaker tillsammans men också omfattade rutener i öst. Det nya landet ingår också betydande minoriteter av tyskar och ungrare. För de kommande tjugo åren Tjeckoslovakien var fria och demokratiska, ensamt bland sina grannar.

Efter andra världskriget blev Tjeckoslovakien en satellit till Sovjetunionen. Landet var helt under kommunistiskt styre från 1948 och framåt, med ett kort avbrott 1968 för en mer liberal socialistisk stat, som krossades under ett år från närliggande kommunistiska nationer. 1989 sammetsrevolutionen började, vilket ledde till störtandet av det kommunistiska regimen.

1993 Tjeckoslovakien delas upp i två ingående nationer, Tjeckien och Slovakien. Från och med då Slovakien fortsatte att genomföra demokratiska och ekonomiska reformer. Även om landet har haft mer problem att bygga sin ekonomi än grannlandet Tjeckien, är det integrera stadigt i världsekonomin som en viktig aktör.

Många tycker nu Slovakien, främst eftersom det är mindre utvecklad än sina närmaste grannar. Slovakien ses ofta som mindre bortskämd än sina grannar, med mer öppna landområden, och många fler landsbygdsområden fortfarande lever en traditionell livsstil. Många av de stora attraktionerna i Slovakien borgar och fästningar från de senaste tusen år av olika regel, inklusive Cachtice Castle, Spis Castle, och Devin Castle, som hör till olika ungerska kungarna och habsburgarna.

Flyg anländer dagligen i Bratislava från alla större europeiska nav. Bussar och tåg också ansluta Slovakien till resten av Östeuropa, och många turister njuta fysiskt promenad från grannlandet Ungern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.