Vad bör jag veta om Singapore?

Singapore är en liten ö-nation i Sydostasien. Den omfattar 270 kvadrat miles (700 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär en femtedel av Rhode Island. Det är strax söder om Malaysia och norr om Riau öarna i Indonesien.

Singapore har varit bebott i tusentals år, och först förekommer definitivt i den skriftliga dokumentationen i ungefär 2: a århundradet, då den beskrevs som en central handelsstopp. Grekerna var medvetna om en hamnstad på den plats i Singapore så långt tillbaka som 1: a århundradet. Singapore passerade under kontroll av olika riken och imperier, bland annat javanesiska och Siam. Genom det 14th århundradet Singapore hade blivit en mycket betydelsefull hamn, underlätta handeln mellan östra kulturer som den kinesiska och malajiska och västerländska kulturer. Vid utgången av det 14-talet Singapore hade kommit under kontroll av en prins av Srivijaya, en Malajiska rike på Sumatra, efter att han blev tvungen att fly från sitt rike. Detta prins grundades så småningom Sultanatet Malacca, och absorberas Singapore till detta rike. Senare skulle Sultanatet Johor ta kontroll över ön, och det skulle fortsätta att blomstra som ett centrum för handel. I början 17th century, brände portugisiska hela uppgörelsen Singapores ner, och för de närmaste två hundra år ön var praktiskt taget okänd. I början 19th century, byggde dock britterna en handelsplats på ön, som lade grunden för det moderna Singapore. Ön sågs som en idealisk bas för att utmana holländska handeln överlägsenhet i Sydostasien, och den brittiska satsat mycket på att se till att det blomstrade.

Singapore växte snart bortom dess historiska betydelse som handelsplats, fungerar som en av hörnstenarna i handeln med Asien. När Suezkanalen öppnades i mitten av 19th century, ökad Singapores redan lukrativa handeln affärsverksamhet ytterligare. Ön blev så småningom en kronkoloni år 1867, för att underlätta ett mer strömlinjeformat regering och en strängare ordning.

1939 britterna byggt upp en enorm flottbas i Singapore, främst som ett försvar mot det japanska kejsardömet, bör de expandera till den brittiska sfären. Under 1941 var den japanska faktiskt invadera, men gjorde det från land i norr, och under 1942 britterna hade avstått från ön.

Efter kriget tog britterna kontrollen över ön igen, och ställa om för att återuppbygga den förstörda infrastrukturen och ekonomin. I slutet av 1940-talet hade ekonomin återhämtat sig, och en växande nationalistiska stämningar hade också börjat röra bland befolkningen. I mitten av 1950-talet det brittiska räckte vissa mindre kontroll över politiken, men höll en ganska strama tyglar för hantering av interna angelägenheter, som en följd av rädslan för kommunisterna att ta över regeringen. I slutet av 1950-talet hade regeringen uppnått full självstyrelse, och trots pro-kommunistiska tendenser, främjas en kampanj uppvaktar utländska investeringar och starka ekonomiska utveckling.

1963 Singapore samman med ett antal andra länder i regionen att bilda federationen Malaysia. Även ledare i såväl Singapore och Storbritannien hade stora förhoppningar om sammanslagningen, delegerande snabbt till ras upplopp och intensiv våld. År 1965 Singapore uteslöts från federationen och blev den självständiga republiken Singapore.

Trots att många befogenheter var skeptiska mot att Singapore skulle lyckas i en sådan liten nation i en sådan hård politisk och ekonomisk miljö, snabbt det lilla landet till verket stärka sin ekonomi och skapa allianser för skydd. Med fokus på handel och teknik, Singapore snart lanserades för ekonomiskt välstånd, klarat östra Asienkrisen beundransvärt. Landet har nu den 22: a högsta BNP per capita, och har varit rankad 11 i världen för livskvaliteten. Det finns en häpnadsväckande mycket att göra i Singapore, och landet har ett livligt turist ekonomi och stark infrastruktur. Ett brett utbud av trädgårdar och parker finns över hela regionen, från Bukit Timah naturreservat till Mandai Orchid Garden till Sungei Buloh Wetland Reserve. Museer för alla slags dot Singapore samt, bevara natur-och kulturhistoria i regionen. Och de olika öarna runt Singapore erbjuder en möjlighet att komma ut ur staden själv, och utforska några av de oförstörda regionerna Kusu Island, Sentosa, Saint John's Island, eller Pulau Ubin.

Singapore är en stor internationell luft-hubb och flyg anländer dagligen från de flesta stora städer i hela världen. Singapore är också nås landvägen med tåg, buss eller bil från Malaysia och Thailand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.