Vad bör jag veta om Schweiz?

Schweiz är ett litet land i Västeuropa. Den omfattar 15. 900 kvadrat miles (41. 300 kvadratkilometer) och det blir bara lite större än staten Connecticut. Det gränsar till Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien och Liechtenstein.

Humans först anlände till Schweiz många tusen år sedan, men det var inte förrän den 2: a årtusendet f. Kr att kelterna först bosatte regionen. Romarriket erövrade regionen i 1: a århundradet f. Kr. , och integrerat sitt folk i imperiet. I den 3: e århundradet en germansk stam, Alamanni, erövrat stora delar av Schweiz från Rom. Romarriket föll inte långt efter, och flera germanska stammar flyttade in, undantränger den romaniserat kelter och driver dem till bergen.

Frankerna under Karolinger snart absorberas mest i östra Schweiz, och det blev en del av det Tysk-romerska riket i mitten av-10-talet, efter en decimering av magyarerna. Burgunderna fortsatte att kontrollera västra Schweiz. Passen till Schweiz var väsentligen oberoende, och många var mycket viktig, särskilt kantonerna Schwyz, Unterwalden, och Uri. I slutet av 13-talet en Habsburg uppsteg vara vad som var tysk-romersk kejsare i allt utom till namnet, innehar herravälde över den östra och västra delarna av Schweiz. Han återkallade oberoende kantonerna, göra dem till stadsstater under kontroll av riket. Tre av de distrikt gick samman för att bilda den gamla schweiziska konfederationen, kämpade habsburgarna och återfick sin självständighet. Mer kantoner och stater staden anslöt sig till konfederationen under de närmaste decennierna, och ännu mer gick under det kommande århundradet. I slutet av det 15-talet den schweiziska konfederationen vann en rungande seger mot en skattning av Tysk-romerska riket, Grundmura praktiken självständighet. True självständighet uppnåddes slutligen 1648, när den heliga romerska riket igen Schweiz som en suverän stat. I slutet av 18th century Napoleons styrkor överväldigad Schweiz, omvandlar den till det schweiziska republiken. Suveränitet restaurerades år 1815, och Schweiz neutralitet erkändes av alla Europas stormakter.

Schweiz övergav sin löst sammansatt bildandet i mitten-19th century, efter ett inbördeskrig mellan protestanter och katoliker. Rådet antog en federal författning, som beskriver ärenden som skulle bli federal ansvar, men lämnar en stor frihet till de olika kantonerna.

Under första världskriget och andra världskriget, Schweiz behöll sin neutralitet. Det spelas ett antal viktiga roller i andra världskriget, även som medlare mellan de allierade och axelmakterna, och som innehavare av världens enda kvarvarande fritt utbytbara valuta. Sedan slutet av andra världskriget Schweiz har fortsatt att liberalisera, om än något långsamt ibland. 1971 kvinnor fick rösträtt, och 1981 ett lika rättigheter ändringsförslag antogs. Schweiz har valt att inte ansluta sig till Europeiska unionen, och har bara varit medlem i FN sedan 2002. Den schweiziska Alperna är utan tvekan Schweiz största turistattraktion, både bokstavligt och bildligt. Några av de bästa skidåkningen i världen finns i dessa berg, och infrastrukturen för att stödja det är top of the line. För turister, många av de små byarna runtom i Schweiz erbjuder en välkommen respit från överbefolkade städer finns i resten av världen. För dem som lutar sig mot något lite mer historiskt, Augusta Raurica är ruinerna av en romersk koloni från 1: a århundradet f. Kr. vid floden Rhein.

Flyg komma i både Genève och Z uumlat; rik dagligen från de flesta europeiska knutpunkter och större amerikanska städer. Tåg ansluta Schweiz till resten av Europa också, och bussar, men lite långsammare, också ansluta Schweiz till omvärlden. Båtresa utför också besökare på Rhein, från så långt bort som Nederländerna, och vid sjön kan man nå Schweiz på båt från Italien, Frankrike eller Tyskland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.