Vad bör jag veta om Saudiarabien?

Saudiarabien är ett stort land i Mellanöstern. Det omfattar 830,000 square miles (2. 149. 700 kvadratkilometer), vilket gör det större än delstaten Alaska, och den fjortonde största landet i världen. Det gränsar i Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait, Oman, Qatar, Förenade arabemiraten och Jemen och har kust längs Persiska viken och Röda havet. Den mark som nu Saudiarabien har levt under i årtusenden, med tidiga bosättningar som förekommer mer än 5000 år sedan. I den 4: e årtusendet f. Kr. marken styrdes av sumererna, tills de trängs undan något omkring 3500 f. Kr. av olika antisemitiska grupper, varav de flesta bodde nomadiska livsstil. Olika riken skulle härska över regionen i den efterföljande årtusenden, däribland Sabaean kungariket kungadömet Himyarite, Konungariket Aksum, det persiska riket, och Osmanska riket.

delar av Saudiarabien, i synnerhet det heliga städer i Mecka (Mecka) och Medina, var viktiga handeln nav mellan det bysantinska riket och det romerska riket före tillkomsten av islam. Men det var islam som skulle orsaka Saudiarabien att växa och bli en av de viktigaste riken i Mellanöstern.

Efter Muhammads tid, den region som är nu Saudiarabien har haft särskilt stor betydelse för muslimer , eftersom det innehåller två heligaste städerna Mecka och Medina. I det 18th århundradet en lokal furste, Mohammed ibn Saud, steg till att bli en dominerande kraft i Arabien, som kontrollerar majoriteten av inredningen för nästan hundra år innan de krossas av Egypten under ottomanerna. I den tidiga 19th century the House of Saud återvände till makten, dock konsolidera makten fram till slutet av seklet när det erövrades igen. I början 20th century huset Saud återigen steg till dominans, och under de närmaste decennierna skulle erövra större delen av den omgivande marken.

1932 förenades de två kungarikena huset Saud hade erövrat att skapa Konungariket Saudiarabien. Sex år senare olja upptäcktes i nationen, och nästan över en natt landet ombildades. Saudiarabien rikedom och makt skulle öka stadigt under de närmaste decennierna, och efter bildandet av Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) skulle få en ännu mer dramatisk ökning. Landet är idag världens största exportör av olja.

För de flesta i modern tid, har Saudiarabien hållit vänskapliga förbindelser med väst. Trots kvarvarande ganska enväldig, och trots flera rapporter om brott mot mänskliga rättigheter, väst också fortfarande mycket vänliga mot Saudiarabien. Landet har haft en del kritik för att man uppfattade inte att slå ner på radikalism, särskilt i efterdyningarna av 9 /11 attackerna. Sedan dess har den saudiarabiska regeringen har lovat att stödja kriget mot terrorismen och att polisen terrorister inom sina gränser.

Saudiarabien är en monarki som styrs av islamisk lag (Sharia). En växande staten har bildats sedan 1950-talet, men makten fortfarande ligger i händerna på huset Saud. Alla domare i Saudiarabien utses direkt av kungen, och härska genom Sharia. Under 2005 Saudiarabien hölls lokala val, det första någonsin i landet, som många har tagit till vara ett tecken på ökande demokratisering.

Resa i Saudiarabien är för närvarande motarbetas för västerlänningar, mitt växande våldet i större städerna, och riktat våld mot västerlänningar i landsbygdsområden i landet. Även städerna Mecka och Medina är båda fulla av historiskt viktiga och vackra arkitektur, tillgång till båda städerna är begränsad uteslutande till muslimer. Saudiarabien har fortfarande mycket att intresset turister, dock, främst häpnadsväckande gravar Madain Saleh.

Flyg anländer dagligen i Saudiarabien från USA och Europa, även om de är orimligt dyra. Overland resa är möjlig från Bahrain, Dubai, Egypten, Jordanien, Syrien och Turkiet, men resorna är långa och svåra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.