Vad bör jag veta om San Marino?

San Marino är en liten enklav i Italien. Landet täcker 23,5 kvadrat miles (61 kvadratkilometer), vilket gör det mindre än hälften så stort som Washington, DC, och den femte minsta nationen i världen. San Marino har en befolkning på cirka 30. 000 personer.

Även San Marino tycks vara något av en underlighet i dagens Europa är det mer av en historisk kvarleva av en inträffad när EU bestod främst av små stadsstater förenade i lös förbunden. Liksom några av de andra Micronations i Europa, exempelvis Liechtenstein, Luxemburg, Monaco eller erbjuder San Marino en inblick i en inte så avlägsen europeiska förflutna.

Traditionen säger att San Marino grundades år 301 e. Kr. av ett namn Christian Marinus Dalmatiens. Han bildade ett litet samhälle på ett berg där, som praktiserat kristendomen och fredlig värden. Den mark gavs till gemenskapen av ägaren, ge dem självständighet. Samhället bildade så småningom en funktionell regering, bestående av cheferna för familjer.

I slutet av 13-talets San Marino hade erkänts som fullständigt oberoende av Heliga stolen, och tvingades försvara sig mot potentiella inkräktare. De tre tornen i San Marino byggdes för att skydda mot angrepp, under loppet av ett par århundraden. Det första tornet, den Guaita byggdes på 11-talet, det andra tornet, den Cesta byggdes på 13-talet, och det tredje tornet, Montale, byggdes under det 14th århundradet.

hela 14 och 15-talen San Marino utsattes för angrepp från närliggande stadsstater och feodalherrar. Det lyckades förbli oberoende, dock slåss mot Urbino och Montefeltro, bland annat. Under den 15: e talet San Marino också utökat sitt territorium genom fördrag, och bidrag från påven. I början av det 16th århundradet San Marino ockuperades kortfattat Cesare Borgia, men befriades efter hans död. På tröskeln till the 17th century, antog San Marino en författning, och under de närmaste åren gjort en rad pakter med den katolska kyrkan att ordna sitt försvar.

San Marino lyckats bevara sin självständighet genom Napoleoneran, och genom era Konungariket Neapel. I mitten-19th century, erbjöd San Marino en fristad för många viktiga uppgifter i den italienska enande rörelse, och när Italien blev äntligen enat, San Marino önskan om självständighet skulle respekteras. Oberoende erkänts av det nya riket i Italien 1862.

San Marino är medlem i FN, men inte medlem i Europeiska unionen. Ändå använder enligt särskild överenskommelse San Marino euron som sin officiella valuta, vilket gör det mycket lättare för utomstående besökare.

Turism utgör mer än hälften av San Marinos ekonomi, och landet har byggt upp en infrastruktur för att stödja att så bra hotell och transport finns i hela landet. San Marino etappen i Grand Prix är en av de mest populära evenemang som händer i landet, för dem som är intresserade av auto racing. De tre tornen i San Marino är också en populär turistattraktion, så är det förvånansvärt många vingårdarna som runt om på landsbygden.

Overland resa är den enda vägen till San Marino med närmaste flygplats i Italien, inte långt från staden Rimini.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.