Vad bör jag veta om S: t Helena?

Saint Helena är en liten ö territorium i Sydatlanten. Den omfattar 164 sq miles (425 kvadratkilometer), och har en befolkning på runt 4000 personer. Det består av ön Sankt Helena, och de två avlägsna öarna Ascension och Tristan da Cunha. Den närmaste stora massan av mark till S: t Helena är mer än 1200 miles (2000 km) bort, vilket gör den till en av de mest avlägsna öarna i världen.

S: t Helena upptäcktes av en portugisisk upptäcktsresande i tidiga 16th century. Ön var obebodd när den portugisiska upptäckte det, men de gjorde inte ett försök att inrätta en permanent koloni, trots att de satte upp några tillfälliga strukturer och planterade citronträd för att hjälpa blivande besökare lider av skörbjugg. En enda man, en förrymd fånge, bodde på ön lång sikt i det 16th århundradet, från 1515 till 1545.

I den tidiga 17th century ön började användas som proviantering punkt för fartyg som gjort den långa resan från Asien, och i mitten av 17th century den nederländska hävdade den för sin egen. Den nederländska ockupationen var kortvarig, dock, och omedelbart efter sin avgång den brittiska Ostindiska kompaniet hävdade den som sin egen.

Britterna var de första att bygga ett verkligt permanent lösning på S: t Helena, Jamestown 1658. Den nederländska försökte senare att återta ön, men stötte snart av britterna. Slavar importerades till ön, och ganska överdådiga bostäder byggdes. Ön var ett förvånansvärt livliga centrum för sitt avlägsna läge, eftersom den tjänade som en av de viktigaste throughways för rika handelsfartyg. Den relativa isolering och öns skönhet också lett till att det blir tillfälligt uppehållstillstånd för många män av vetenskap, inklusive de flesta berömda astronomen Edmund Halley.

År 1815, efter nederlaget, dömdes Napoleon Bonaparte till exil på Saint Helena. Napoleon bodde på S: t Helena tills han dog 1821. Under de sex år han var där, blev ön mycket sämre för inkommande fartyg, och en mycket större kontingent av brittiska trupper var alltid runt, som hade många besökare och familjemedlemmar till Napoleon. S: t Helena blev alldeles överfulla under denna period, och leveranser måste importeras från omvärlden, eftersom ön inte kunde klara sig själv. När Napoleon dog 1821, många av de tillfälliga invånare Saint Helena kvar och ön återigen återgått till status quo under det brittiska Ostindiska kompaniet. 1833 Saint Helena överfördes officiellt till den brittiska kronan, slutar Ostindiska kompaniet styre. S: t Helena fortsatte att blomstra förrän tillkomsten av ångfartyg och öppnandet av Suezkanalen i slutet av-19-talet, varvid antalet besökare till ön minskat drastiskt och ekonomin gick in i en lågkonjunktur.

Under nästa århundrade S: t Helena skulle ibland kunna användas som en plats att skicka flyktingar, däribland den son Zulu kung Cetshwayo. Den brittiska höll också ett antal av krigsfångar på ön under andra boerkriget, efter att ha blivit förskräckt att krigsfångar skulle vara fri om den hålls i Sydafrika.

S: t Helena är verkligen en av de mest avlägsna platserna på jorden, och endast de som vill vara långt, långt, långt från publiken bör överväga att besöka. Stränderna är vackra, naturligtvis, och ön har sin andel av nationalparker, men det är den isolering som verkligen sätter Saint Helena isär. Visiting Longwood House, Napoleon hem i exil, är en upplevelse för alla som är intresserade av historien om Napoleon, som det är utan tvekan den bästa Napoleon-tema museum på jorden.

>

Att ta sig till S: t Helena är enklast genom att ta en färja från Sydafrika, trots att hitta kryssningsfartyg eller segelbåtar göra hamnen finns allt lättare och lättare. Närvarande finns planer på gång för att bygga en flygplats, samt, vilket troligen kommer att vara klar någon gång under 2012.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.