Vad bör jag veta om Puerto Rico?

Puerto Rico är en liten ö-nation i Västindien. Det omfattar 3. 500 kvadrat miles (9. 100 kvadratkilometer), vilket gör det mer än tre gånger så stor som delstaten Rhode Island. Ön är belägen strax öster om Dominikanska republiken, och strax väster om de Amerikanska Jungfruöarna.

Puerto Rico koloniserades först av Ortoiroid från fastlandet Sydamerika någon gång mellan den 4: e och 2: a millennium BCE. Genom den 3: e århundradet f. Kr. hade fördrivits av Saladoid. Den Saladoid förblev den dominerande makten tills Arawaks kom i 7: e århundradet, stigande tills Taínos fått dominans i den 10: e århundradet.

1493 Columbus landsteg på Puerto Rico, inrättande av en spansk koloni. Den Taínos utsattes för brutala villkor för de kommande två årtiondena, innan ett system med mindre reformer skjuts av den katolska kyrkan gav dem vissa rättigheter. Afrikanska slavar infördes till ön strax efter, och Taínos befolkningen minskade. För de närmaste århundradena ett antal andra europeiska makter försökte få kontroll över Puerto Rico från spanska. Trots att ingen skulle lyckas övervinna de spanska, skulle ett antal orsaka betydande skada på unga kolonin.

Med start i början 19th century, under en period av spansk motstånd mot napoleonska kejsardömet, Puerto Rico fick fler rättigheter som ett territorium. Puertoricaner fick en begränsad medborgarskap enligt spansk lag, och mycket mer representation. Puerto Rico blev sedan en frihamn, med innovativa ekonomiska politiken för att främja handeln. Detta var relativt kortlivade dock, och efter Napoleons nederlag Spanien återfick absolut makt över Puerto Rico. Under dessa decennier förändrades dock demografin i Puerto Rico avsevärt, och den korta smak större självständighet skulle hålla sig med territoriet. I slutet av 19th century, svepte en utbredd självständighetsrörelsen Puerto Rico, med en rad uppror och protester som äger rum i hela landet. Från slutet av 19th century territorium hade vunnit en stor självständighet, beviljades en oberoende regering i Spanien. Val hölls 1898 och en autonom regering tog makten.

Senare samma år, efter stöd från den revolutionära parti i Puerto Rico, USA invaderade. De var enhälligt i stor utsträckning, och i slutet av året Spanien hade överlåtit Puerto Rico, tillsammans med Guam och Filippinerna, till USA. För de kommande två åren i USA hölls Puerto Rico under en militär regering, genomföra ett antal statliga reformer för att skapa regionens politik mer i linje med dem i USA. En civil regering bildades 1900, och flera politiska grupper sprang upp.

1916 amerikanskt medborgarskap beviljades alla puertoricaner, och regionen har utsett ett personbolag territorium. 1950 Puerto Rico förklarades som samväldet och möjliggjorde Puerto Rico för att skapa sin egen konstitution. Samma år, som en reaktion på en upplevd nedläggning av Puerto Rican regeringen i en dagordning för självständighet, bröt våldet ut. Puerto Rican nationalister försökte vid denna tid mörda USA: s president Truman, men detta våld slocknat ganska snart efter.

Puerto Rico är en självklar destination val för amerikaner som vill resa, men vill inte oroa om visum och pass. Som Samväldet USA kan amerikanska medborgare enkelt ange regionen och stanna där. Puerto Rico har fantastiska stränder, vackra outvecklade kust, och några otroliga naturliga egenskaper. Río Camuy Cave Park är en av öns premiären destinationer, med några konstiga formationer. El Yunque reserven är den enda tropiska skogen i USA, och som sådan är en viktig dra för många människor. Staden San Juan erbjuder också en stor blandning av eklektisk arkitektur och moderna bekvämligheter som garanterar det finns något för alla som väljer att stanna i staden.

San Juan är premiären nav i Karibien, så flyg kommer in från alla större flygplatser i världen flera gånger om dagen. Små Båtluffa flygningar också ansluta Puerto Rico till andra karibiska öarna. Och färjor ansluta Puerto Rico till US Virgin Islands, där amerikanska medborgare kan också besöka utan pass.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.