Vad bör jag veta om Polen?

Polen är en stor nation som skrevar Öst-och Västeuropa. Det omfattar 120. 700 square miles (312. 700 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten New Mexico. Det gränsar till Vitryssland, Tjeckien, Tyskland, Litauen, en exklav i Ryssland, Slovakien och Ukraina, och har kust längs Östersjön. Den region som nu är Polen har varit befolkad av årtusenden, men det var först i 10: e århundradet att området såg en sammanhållen nation form. Den slaviska folk hade bosatt sig långt före detta i det område som nu gör upp Polen, och hade expanderat ut till dagens Ryssland, Balkan, och Tyskland. Några av västra Slavs bildade tjeckiska kungariket, några absorberas i tyska mark, gick en del av kungariket Ungern, och andra bildade nationen Polen.

Statens officiella början var 966, då en hertig av Polans stam slaver konverterade till kristendomen. Hans nya rike skulle snabbt bli en av de stora makterna i Östeuropa, konsolidera marken till gränser liknar moderna Polen, före fragmentering, men fortfarande är statligt, i mitten av 12-talet. För de kommande två hundra åren Polen fortsatte att uppleva inre och yttre kaos, med mongolerna utraderade massiva mängder av människor och rasera mycket av den tidigare stärka nationen.

På 13-talet Polen begärde hjälp av tyska katolska riddarna att hjälpa underkuva den närliggande preussare, som ännu inte kristnade. Riddarna var framgångsrika, och så småningom bosatte ett stort svep av markerna kring Östersjön. Efter detta gick de på att kriga med Polen för en stor del av 14 och 15-talen, i början 16th century när Polen erövrade hälften av deras tillstånd och vände den andra hälften till ett hertigdöme under den polska kronan. Den judiska befolkningen i Polen hade även svällde under denna period, efter en rad edikt som gav judarna religionsfrihet och tittade efter deras säkerhet, vilket gör Polen till en attraktiv fly från västra Europa, vilket var mitt i en glöd av anti-judiska aktivitet.

För de närmaste århundradena Polen hade en ganska tumultartad tid. Invasioner av tatarerna via Sista delen av 16th century, krig med Ryssland genom 17th century och svåra stridigheter bland adeln ledde till sin maktställning försvagas, vilket resulterar i att det var ibland lite mer än en marionett i österrikiska staten och det ryska imperiet. Under denna tid var dock Polen börja experimentera med demokrati, vilket gör den till en av de första europeiska stater för att försöka mer liberala idéer. Förutom senare konstitutionella reformer som skulle göra det samväldet i mitten av 18-talet, Polen tidigt infört ett valrike, där en ny kung valdes av alla landets adel, snarare än ärva titel från en dynasti . I slutet av 18th century såg Polen skulle annekteras och delades mellan Ryssland, Österrike och Preussen. Denna situation förskjutits lite under det närmaste århundradet, men förblev mer eller mindre intakt till slutet av första världskriget I. Vid denna tid, då de tre ockupationsmakterna blev allvarligt misshandlade av sitt deltagande i kriget, och med stöd av de allierade, Polen återtagit oberoende, vilket gör det officiellt 1918. Detta oberoende var tyvärr kortlivade, och Polen invaderades av Tyskland och Sovjetunionen 1939. Mer än 6 miljoner människor skulle dödas i Polen under kriget, inklusive mer än 3 miljoner judar.

Efter kriget Polen in i en kommunistisk period övervakas av Sovjetunionen som en del av östblocket. Denna situation skulle pågå fram till början av 1990-talet och minskningen av Sovjetunionen, när Polen gick in i en period av snabb övergång till marknadsekonomi. Denna övergång gick mycket snabbare och smidigare än i de flesta andra kommunistiska länder att göra sådana snabba växlingar, och Polen var snart tillbaka på rätt spår tillväxt.

Polen är ett utmärkt tillfälle för mer försiktiga att besöka Östeuropa. Det är ett av de säkraste länderna i Östeuropa, är det en del av Europeiska unionen, och det har väl utbyggda transport-och turistnäringen infrastruktur. För många som besöker Polen är det en dyster resa, med besök till nazisternas koncentrationsläger såsom Auschwitz ger impulser. Men för andra, de otaliga slott, såsom Malbork Castle of the Teutonic Knights, den vackra Bialowieza och Slowinski nationalparker, och huvudstaden Warszawa ger massor att göra och njuta vid besök.

De flesta större internationella knutpunkter har flygningar som anländer till Warszawa dagligen, och besökare kan ta tåget från många andra europeiska städer. Båtar också ansluta Polen till både Sverige och Danmark, och landvägen resa är möjligt från alla angränsande länder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.