Vad bör jag veta om Östtimor?

Östtimor, även känd som Östtimor, är ett litet land på den östra halvan av ön Timor, den andra hälften som är en del av Indonesien. Landet omfattar endast 5. 700 kvadrat miles (15. 000 kvadratkilometer) och det blir bara större än staten Connecticut. Tills nyligen var det en del av Indonesien som en helhet, och var det första nya landet av det 21-talet.

Ön koloniserades först av en europeisk makt i mitten av det 16th århundradet, när den portugisiska bosatte sig där. Det fortsatte att hållas som en handelsplats från den portugisiska fram till mitten av 19th century, då strider med holländska blev för mycket att hantera. Ett fördrag undertecknades som gav den västra halvan av ön till holländarna, som så småningom förlorade den indonesiska självständighet efter andra världskriget.

Portugal behöll kontrollen över den östra halvan av ön efter andra världskriget, men tillbringade mycket lite energi eller pengar på att stödja Östtimor. Som ett resultat försmäktat Östtimor något, med låg utbildningsnivå och utveckling av infrastruktur. Samtidigt gjorde Indonesien klart att de inte hade något intresse i Östtimor, som visar att endast koloniala intressen i regionen var att de nederländska Papua (West Irian). När Nejlikerevolutionen inträffade i Portugal 1974, samtliga resterande portugisiska kolonierna började vägen till självständighet. Detta inbegrep liten region i Östtimor. En guvernör utsågs som satte på väg att sätta saker på plats för att underlätta fria val. Tre största partierna sprang upp, nämligen de vänstersympatiserande revolutionära fronten för självständigt Östtimor, som sågs av många som en marxistisk grupp. Indonesien såg utsikterna till en vänstersympatiserande grupp i mitten av sina territorier som mycket önskvärt, och både Australien och USA tycktes stödja denna uppfattning. I slutet av 1975 Östtimor förklarade sig självständigt. Nio dagar senare Indonesien invaderade, nästan uteslutande av USA: s militär utrustning. Invasionen var brutal, med allt från 50. 000 till 200. 000 döda, och rapporter om massgravar och våldtäkter ytbeläggning. Territorium annekterades av Indonesien, men det var aldrig officiellt erkänt av FN.

För de närmaste tjugofem åren en självständighetsrörelsen fortsatte att rasa i Östtimor. Den indonesiska regeringen svarade med kraft hela, och uppskattningar av det totala antalet dödsfall under denna epok allt från 100. 000 till 200. 000-från 10% till 25% av den totala befolkningen. Av 1990-talet, mycket tack vare liten del av hängivna aktivister främja orsaken till Östtimor globalt, hade offentligt stöd runt om i världen för Östtimors självständighet vuxit enormt. Småningom FN och ett antal nationer som stöds militärt en befrielse ansträngning så småningom kan leda till självständighet för Östtimor, i mitten av 2002.

Situationen i östra Timor är ganska instabilt, och det rekommenderas att alla som planerar att besöka kontrollera först med utrikesdepartementet om de senaste säkerhetsuppdateringarna. Om du gör besök, är det en bra idé att hålla sig borta från protester eller demonstrationer. Turistinfrastruktur i Östtimor blir minimalt, men det finns vackra stränder och lantlig miljö för dem som är villiga till grov det lite. Flyger till Östtimor är också knepigt, men om du tid det rätt kan du hitta en flygning från Australien eller Bali i huvudstaden Dili.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.