Vad bör jag veta om Nya Zeeland?

Nya Zeeland är ett land i Stilla havet, strax sydväst om Australien. Den består av två öar, Nordön och Sydön, samt ett antal mindre öar. Ytterligare områden hör till området för Nya Zeeland, något som självstyrelseorgan i fri association. var Nya Zeeland först lösas genom polynesier någon gång mellan den 9 och 14. Talet f. Kr. , troligen i en serie förflyttningar. Ättlingarna till dessa ursprungliga bosättarna är nu kallas Maori, den inhemska befolkningen på öarna. Nederländska upptäcktsresanden Abel Tasman Janszoon var den förste europé som når Nya Zeeland, år 1642, men Maori var emot att hans besättning, dödade många och avskräcka européer från att besöka öarna igen. Namnet Nya Zeeland , efter en nederländsk provins, uppstod på holländska kartor vid denna tid.

Nästa europeiska våga Nya Zeeland var engelsmannen James Cook, 1768. Han gjorde framgångsrikt kontakt och ett affärsförhållande bildades. I början 19th century, började kristna missionärer lösa på öarna och konvertera Maori. År 1840 undertecknade Maori ledare och engelska företrädare fördraget Waitangi, upprättande Nya Zeeland som en engelsk koloni och ger Maori brittiskt medborgarskap och rättigheter.

Européerna fortsatte att bosätta sig i Nya Zeeland efter freden i Waitangi, och även Maori ursprungligen omfattats av handeln med dem, uppstod mark tvister. På 1860-talet och 70-talet, resulterade i Nya Zeeland delstaten Wars i förödande mark förluster för Maori. På 1850-talet beviljades Nya Zeeland begränsat självstyre, och i slutet av seklet var det praktiken en självstyrande nation. Nya Zeeland officiellt blev självständigt 1947 med stadgan Westminster. , den engelska monarken lokalt representeras av generalguvernör, är statsöverhuvud i Nya Zeeland, medan Nya Zeeland Statsministern är chef för regeringen. Nya Zeeland har en demokratiskt vald enda egna parlament och en högsta domstol. Förutom att vara det första landet som gav kvinnor rösträtt, 1893, är Nya Zeeland den enda nation som har haft kvinnor som samtidigt innehar samtliga högsta regeringsställning, från 2005 till 2006.

Människor av europeisk härkomst utgör majoriteten av Nya Zeelands befolkning, medan Maori utgör den näst största etniska gruppen. Betydande minoritetsgrupper omfatta andra polynesier och asiater. Nya Zeeland har hög invandring, främst från Storbritannien och Asien. Kristendomen är den största religionen med en liten marginal, medan betydande minoritetsreligioner är de lokala Ratana, hinduism, buddhism och islam. Engelska och maori är båda officiella språk, och det Maori språket är en renässans.

Nya Zeeland blev förmögen efter andra världskriget och har en hög levnadsstandard. Dock får Förenade kungariket nyligen integration i Europeiska unionen inverka negativt på Nya Zeeland ekonomin, eftersom Nya Zeeland är beroende av export av jordbruksprodukter och jordbruk, och Storbritannien har varit dess viktigaste handelspartner. är Nya Zeeland världskänt för sin goda kvalitet i sport, speciellt rugby, och dess unika flora och fauna. Nya Zeeland är hem för många arter som inte finns någon annanstans i världen. Den har också ett tempererat klimat runt år och fantastiska geografi, som kan ses i Lord of the Rings trilogi av filmer. Nya Zeeland är hem för en kulle med den längsta ortnamn i världen: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Under de senaste årtiondena har Nya Zeeland blivit en alltmer populär plats att filma. Förutom utlandsbaserade produktioner, har några filmer av Nya Zeeland produktionsbolag som gjorts världen kritik. Kända exempel är Piano (1993), Once Were Warriors (1994), och Heavenly Creatures (1994). Båda Heavenly Creatures och Lord of the Rings trilogin av Nya Zeeland filmskaparen Peter Jackson.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.