Vad bör jag veta om Nigeria?

Nigeria, officiellt känd som Förbundsrepubliken Nigeria är ett land i västra Afrika som grannarna i Niger i norr, Kamerun i öster och Republiken Benin i väster. Den södra gränsen är kusten i Guineabukten, som är en del av Atlanten. Största stad, Lagos ligger på denna kust och Capitol City, Abuja, ligger i centrala Nigeria. Nigeria är en tredjedel större än Texas på 356. 669 kvadrat miles, och är hem till den lägre kursen i Niger River, som landet fått sitt namn.

Nigerias Landskapet är mycket varierande och hem för många arter av flora och fauna. Söder präglas av kustnära slätter, kullar och berg i öster och höglandet i väster. Mitten av landet präglas av mangroveträsk, regnskog och savann, eller tempererade till tropiska gräsmarker. Sahel öknen löper genom norra, som får mindre än tjugo inches regn per år.

Med höga födelsetal och en lägre dödlighet än nativitet, befolkningsökning i Nigeria fortsätter att växa explosionsartat. Det folkrikaste landet i Afrika och hem till tjugo procent av världens svarta befolkningen, Nigerias cirka 150 miljoner människor talar olika språk, främst Yoruba, Ibo, och fulani /hausa, språk av de tre största etniska och engelska, det officiella språk. På samma sätt finns det flera stora religioner, inklusive inhemska religioner, islam och kristendom.

Livskvalitet i Nigeria är dålig på grund av lidande hälso-och utbildningsprogram. Bristen på rent vatten för dricksvatten och sanitet samt polio, malaria och kolera utbrott bidrar till låg medellivslängd på omkring 47 år och höga barnadödligheten i 97 dödsfall per 1000 levande födda. Nigerias HIV /Aids är dock betydligt lägre än afrikanska länder som Kenya eller Sydafrika. Utbildningssystemet är också i dåligt skick, men har utvidgats till att nästan alla regioner i landet tillhandahålls gratis av staten. Ändå har Nigeria fått många inflytelserika författare och musiker, såsom Chinua Achebe och Fela Kuti, och har inlett ett lukrativt filmindustri.

Regeringen i Nigeria, en tidigare brittisk koloni, är liknande i set-up med den i USA, med en president i den verkställande makten och ett tvåkammarsystem (två hus) lagstiftande gren kallas nationalförsamlingen består av en senat och representanthus. Under senare år har införandet av islamisk lag och religiöst våld till följd av fattigdom och konkurrensen om arbetstillfällen och mark orsakade många nigerianska kristna att fly. Efter sin olja boom på 1970-talet, blev Nigeria en av de största oljeproducenter, men rikedomen är långt ifrån rättvist fördelade bland medborgarna. Korruption i förvaltningen av olja, olja rån och våld som svar på de stjäla har gjort det svårt för Nigeria att locka till sig välbehövliga utländska investeringar.

Nigeria gått genom många händer innan det var oberoende, multietniska över nationsgränserna land det är idag. Från omkring 500 f. Kr. till 200 e. drevs nation av Nok folket. Gång efteråt, flyttade till Kanuri, hausa och fulani folk där. Nigeria överförs sedan till Kanem riket, sedan Fulani imperium, och erövrades därefter av det brittiska imperiet i mitten-19th century.

Nigeria blev självständigt 1960 och anslöt sig till FN, men blev upprörd snart av en militärkupp och samtidigt massakrer på kristna IBOS i norr som utförts av muslimska hausa . Kravallerna och flyr utvecklat ett försök till utbrytning av IBOS i öster i vad de deklareras som republiken Biafra. De följande åren präglades av många blodiga och oblodiga revolutionerna och stor ekonomisk volatilitet, trots det uppsving av oljan boom under 1970. År 1999 återvände regeringen att demokratiska val, men processen är ständigt hotas av korruption och striderna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.