Vad bör jag veta om Mongoliet?

Mongoliet är ett stort land i östra Asien. Det omfattar 604,000 square miles (1. 564. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än delstaten Alaska. Det gränsar med både Kina och Ryssland.

Mongoliet har bott i sedan stenåldern, med nomadiska stammar passerar stäpperna. Med införandet av järn, började Mongoliet för att ta en större roll i vissa närliggande regioner. Mongolerna, som skulle ibland bilda stora grupper av nomadiserande stammar, skulle därefter kunna utgöra ett hot, eller åtminstone ett irritationsmoment, till grannlandet kinesiska stater. i 3: e århundradet mongoliska staten Xiongnu bildas, skapar den första staten i Mongoliet. Rike sprids så småningom hela vägen söderut till Kinesiska muren, som hade byggts för att slå tillbaka mongoliska raiders som dessa. Ser detta som ett hot, invaderade Handynastin i Kina, men var tillbaka och mongolerna skjuts söderut in Han Kina, så småningom tvingade Han kejsaren att underkasta sig mongolerna, erkänner sitt ägande av all mark norr om muren och ge dem årlig tribut. Den Xiongnu slut skulle emigrera västerut och nådde Europa i 5: e århundradet och uppnå skändligheter som Atilla's hunner.

olika fraktionerna sedan kom till makten i Mongoliet, utvidga och befästa deras territorium, och beslagta delar av norra Kina. Olika Turk grupper uppnått makten i de följande århundradena, kulminerade i nederlaget för en Tang kinesiska armén nästan 500. 000 soldater i den 8: e århundradet. Power överförs sedan till uigurer, sedan Kidan. Den Kidan kontrollerade en stat som ingår flesta moderna Mongoliet under mer än två århundraden, så småningom falla till Jurjens.

Nära slutet av 12-talet en listig hövding heter Tamujin använde sin militära förmåga och kraft att förena alla de mongoliska stammarna. Han tog namnet Djingis Khan, och erövrade en stor del av den kända världen, som utgör det största imperiet i historien. När han så småningom dog, bröt det mongoliska riket i fyra delar. Great Khanate, grundat av Kublai Khan, ingår Mongoliet samt Kina. Genom det sena 14th århundradet kineserna hade fördrivit mongolerna från Kina, förstört en stor del av kulturen i Khans hade uppnåtts, och plundrade deras kapital, även om mongolerna behållit kontrollen över Mongoliet.

Under de kommande århundradena mongolerna skulle ibland räd Kina, vanligtvis för ekonomiska eftergifter. The 16th-talet skedde en kulturell renässans, samt en omfattande omvandling av landet buddhismen efter ett möte mellan en makt linjal och Dalai Lama. I början 17th century det Manchu i Kina invaderade och erövrade en stor del av Mongoliet, befästa sin makt och behålla den tills bara till den 20: e århundradet, när efter den nedgång av Qingdynastin, bekräftade Mongoliet sin självständighet 1911. Detta oberoende var kortvarig, dock, och den kinesiska återkrävas landet 1919. Den nybildade Sovjetunionen kom till deras hjälp, men hjälpte avvärja den kinesiska och tillåtas Mongoliet återigen förklara självständighet, men den här gången med nära band till Sovjetryssland. Mongoliet förblev anpassas till Sovjet under de närmaste decennierna, genomföra stalinistiska utrensningar och kommunistiska dagordningar genom andra världskriget.

År 1990, efter demokratisering och liberalisering av Sovjet började Mongoliet sin egen väg mot demokrati. År 1992 en ny konstitution har ratificerats, som var pro-kapitalistiska medges för fri religion, och gjorde det möjligt för flera parter. Sedan dess har landet fortsatt att öppna sig för kapitalismen, och har utvecklat en hel del ekonomiskt.

Mongoliet är på många sätt en vild land. Från den fantastiska Gobiöknen, till de många nomadiska familjer fortfarande lever ganska traditionell livsstil i hela landet, erbjuder landets många natursköna möjligheter för besökare. Platser som Tavanbogd nationalpark och de fyra heliga toppar Bayansurkh, Chingeltei, Songino Khairkhan och Tsetseegum är alla speciellt värvad för sin naturliga skönhet, men riktigt vart du än går kommer troligen vördnad dig. Att leva med en värdfamilj är ett av de bästa sätten att resa i Mongoliet, och ett antal grupper finns för att hjälpa dig ställa in det. Häst turer över stäpperna och Gobi är också mycket populärt, men det är viktigt att planera din resa under rätt tid på året, beroende på vad du vill göra. Vad kan vara en idealisk tid att besöka Ulaanbaatar missa kylan kan vara den sämsta tiden att besöka Gobi, när värmen blir outhärdlig. I en nation där vädret spelar en central roll, är det viktigt att planera noggrant runt säsonger.

Flyg till Ulaanbaatar anländer regelbundet från Berlin, Peking och Moskva. Du kan även anlända med tåg från vare sig Peking eller Moskva för Trans-mongoliska järnvägen eller reser landvägen från någon av dessa länder, förutsatt att du har tid och vädret är rätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.