Vad bör jag veta om Moldavien?

Moldavien är ett litet land i Östeuropa. Den omfattar 13. 100 kvadrat miles (33. 900 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än delstaten Maryland. Det gränsar till Rumänien och Ukraina.

Moldavien har varit bebodd i tusentals år, som ofta används som ett sätt-punkt genom att invadera folk. Goter, slaver, magyarerna, hunnerna, och mongolerna, alla höll Moldavien vid olika tillfällen, varje form av egna bitar av kultur i regionen. I den 14: e århundradet furstendömet Moldavien var bildats, som innehöll mycket av det som senare skulle bli Rumänien och Moldavien. Ursprungligen Moldavien var tänkt som en buffertzon för närliggande Ungern, men snart förklarade sin självständighet, återstående oberoende för några årtionden innan en vasall till Polen, börjar en period då både Ungern och Polen skulle tävla för politisk kontroll över regionen. I de tidiga 16th century Moldavien kom i konflikt med habsburgarna, lider stora förluster. Regionen har försvagats så att det inte längre var i stånd att försvara sig mot det Osmanska riket, med vilka man hade kolliderar i mer än ett århundrade, och så småningom blev en vasall av ottomanerna.

Moldavien för nästa århundrade skulle i stor utsträckning bli ett slagfält mellan Osmanska riket och ryssarna, lidande mycket för det. Polackerna försökte också vid ett flertal tillfällen att utnyttja delar av Moldavien, men drevs tillbaka varje gång av ottomanerna. I de sena 18th century Moldavien blev ett ryskt protektorat, och med början av-19-talet östra delen av Moldavien, nu avsnittet kallas Moldavien och då känt som Bessarabien, hade kommit helt under kontroll av det ryska imperiet. I mitten-19th century Moldavien och Valakiet förenat sina styrkor och förklarade sig självständigt såsom Konungariket Rumänien, men Bessarabien var under rysk kontroll.

År 1917, i kölvattnet av den ryska revolutionen, Bessarabien förklarade sig självständigt som Republiken Moldavien. År 1918 den nya nationen röstade för att tillsammans med Rumänien som en del av det större rumänska förbundet, men den nya sovjetiska befogenheter flyttade in och ockuperade territoriet, förklara det bessarabiska SSR. År 1924, efter bildandet av Sovjetunionen, förklarades Moldavien vara Moldaviska ASSR.

Under andra världskriget kom regionen kort enligt rumänsk kontroll under tysk beläggning, men efter andra världskriget var reassimilated till Sovjetunionen som den Moldaviska SSR. Den efterkrigstiden präglades av hårda ingrepp mot de etniska rumänerna lever inom den sovjetiska republiken, och som leder motreaktion från den rumänska befolkningen mot Sovjet.

1991 Moldavien förklarat sig självständigt efter sammanbrott för Sovjetunionen. Under en period fanns en push för återförening med Rumänien, men med början år 1993 i landet började röra sig längre bort från Rumänien. Ryssland och den nya republiken Moldavien sparred över regionen Transnistrien, en konflikt som fortsätter att ligga något under kokningen. Banden mellan Rumänien och Moldavien är fortfarande nära, om än komplicerad och inte alltid helt vänliga.

Moldavien är ett vackert land, som erbjuder den pittoreska östeuropa flesta drömmer om. Höjdpunkten av landet, är dock i sin vingårdar, och det är därför de flesta besök. Cricova är platsen att starta i vinvärlden, med nästan 75 miles (120 km) av underjordiska tunnlar som är bokstavligen full av vin att smaka. Grottan klostret i Orheiul vechi är en annan syn sevärd. Grävde ur en klippa vid kanten av Raut floden av munkar under 13-talet, övergavs den från den 18: e-talet till slutet av 20-talet, men under det senaste decenniet har börjat återställas genom ett nytt beslut av munkar .

Flyg anländer dagligen i Chişinau från hela Europa, och USA besökare kan komma genom ett europeiskt nav. Tåg och bussar ansluta Moldavien till Rumänien också, även om bussarna är kända för att vara en ganska svår resa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.