Vad bör jag veta om Mexiko?

Mexiko beskrivs vara i "Middle America"-övergångsbestämmelserna område mellan Nord-och Sydamerika som inkluderar Mexiko, Centralamerika och Västindien. Den utgör den södra gränsen av delstaterna Texas, New Mexico, Arizona och Kalifornien. Det gränsar i väster och söder av norra Stilla havet, i öster av den Mexikanska golfen, och i sydöst av de centralamerikanska länderna i Guatemala och Belize. Kapitalet i Mexiko är Mexico City, som lokalt kallas "Distrito Federal" (Federal District), "D. F. , eller helt enkelt "Mexico. "

Mexiko har en yta på 761,605. 8 kvadrat miles (1. 972. 550 kvadratkilometer). Det är den 14: e största landet i världen och den femte största i Amerika, efter Kanada är USA, Brasilien och Argentina. Den lägsta punkten i landet Laguna Salada som är på en höjd av 32,7 meter (10 m), och dess högsta punkt är Volcan Pico de Orizaba på 18,700. 79 fot (5. 700 m).

Ursprungsbefolkningen i Mexiko ingår Aztekerna, Maya, och zapotek. européerna anlände 1517, och Spanien styrt Mexiko under ca 300 år, innan Mexiko förklarade sig självständigt-den 16 September, 1810, och faktiskt hade sin självständighet erkänd av Spanien-27 September 1821. Dess invånare är landet känt som Estados Unidos Mexicanos. Det är en federal republik. Som man kan förvänta sig av sin historia, många av människorna i Mexiko är blandade av kulturarvet. Sextio procent är en blandning av indianer och spanska kallade mestiser, 30% är antingen full indianer eller huvudsakligen så, 9% kallas "vita" av folkräkningen. Majoriteten av folk-76,5%, är romersk katolska, med 6,3% protestanter och 92,7% talar bara spanska, med 5,7% talar både spanska och minst ett inhemskt språk, såsom maya, och 0. 8% talar ett inhemskt språk. Ninety-en procent av befolkningen är läskunnig.

USA är Mexikos största handelspartner, både för import och export. Dess huvudsakliga exportvaror inkludera frukt och grönsaker, kaffe, bomull, olja och oljeprodukter, tillverkade varor och silver. Den bygger på import av maskiner, elektrisk utrustning, delar för montering bilar och flygplan och för bilreparationer och stålprodukter kvarn. Tjänstesektorn är den största sektorn i ekonomin.

Den mexikanska kost är en blandning av spanska och indianska kök och genmodifierad mat. Majs är den viktigaste krampa, och ofta serveras som tortillas. Kyckling, fläsk och nötkött är alla används och mat är ofta smaksatt med chili och örter som oregano, koriander, kummin och kanel. Bönor, eller frijoles, serveras ofta, liksom sötpotatis och avokado.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.