Vad bör jag veta om Mayotte?

Mayotte är en liten ö utanför Madagaskars kust som är kollektivet i Frankrike. Ön omfattar 144 kvadrat miles (374 kvadratkilometer), och har en befolkning på knappt 190. 000, vilket gör den 11: e mest tätbefolkade område nation i världen. Det ligger i Moçambiquekanalen i Komorerna ön, mellan Madagaskar och Moçambique. Mayotte består av en stor ö, en mindre ö, och ett antal små holmar.

Mayotte, liksom resten av Komorerna, var bebodd första tusen år sedan av upptäcktsresande från Polynesien och Indonesien. Under de följande århundradena, anlände vågor av afrikanska och arabiska bosättare och blandas kultur med den inhemska kulturen på ön. I den 15: e århundradet islam infördes till Komorerna. Sultanat sprang upp runt öarna, inklusive Mawuti Maore sultanatet på vad som nu Mayotte.

Mayotte och Komorerna besöktes först av européerna när den portugisiska anlände i början 16th century, följde snart efter med Franska. För de följande två århundradena, dock skulle ingen västländerna anspråk på öarna. Western pirater, Voyaging ut från Madagaskar, ibland kunde besöka och raid öarna och de olika sultanat. I mitten-19th century Frankrike började att intressera i Komorerna. Deras första åtgärd var att annektera Mawuti Maore sultanatet, vars namn översattes att bli Mayotte protektorat. Resten av Komorerna följde, och så småningom alla öar klumpas ihop och administreras under Frankrikes territorium i Madagaskar. Början efter andra världskriget Komorerna började få mer självständighet från Frankrike, och började agitera för självständighet.

År 1973 enades Frankrike och Komorerna att öarna skulle bli självständigt, men att en övergångsperiod skulle pågå fram till 1978. Två år senare öarna förklarade sig självständigt sig, anförda övergångsperioden. Folket i Mayotte har dock valt att inte skilja från Frankrike, och i två folkomröstningar gjort sin vilja känd. Den nya Komorerna regeringen har sedan dess drivit regelbundet för Frankrike att avträda Mayotte dem, men hittills Mayotte människor har valt att förbli en del av Frankrike, och Frankrike har stött sitt beslut med gått så långt att lägga in veto mot en FN: s säkerhetsråd resolution som erkänner Komorerna suveränitet över öarna.

Frankrike omfattar Mayotte som ett utomeuropeiskt gemenskap, men på grund av sin unika omständigheter, han behandlas något annorlunda än andra. Mayotte är en övervägande muslimska regionen, och som en följd av att integrera Mayotte lagstiftande system sömlöst i det franska presenterar en rad svårigheter. Som ett resultat, när den franska regeringen går nya lagar, skall det uttryckligen anges att de gäller på Mayotte, så att de kan. Ställningen för Mayotte fortsätter att utvecklas i samband med Frankrike, trots sin kontroll har bestritts av Komorerna och med 2011, kommer öarna officiellt bli ett utomeuropeiskt departement, vilket ger i stort sett samma status som något av departementen franska fastlandet.

Liksom resten av Komorerna, Mayotte är en vacker ö, genomsyrad av århundraden av kultur. Arab arkitektur, franska restauranger och den frodiga landskapet kust Afrika göra detta till en riktigt härlig semester plats. Ekonomin i Mayotte är stark, till stor del på grund av sina nära band med Frankrike, och som en följd turisten infrastruktur är omfattande.

Flygplan flyger in regelbundet Mayotte från närliggande Reunion, och därifrån ön är knuten till större delen av världen. Kryssningsfartyg göra ibland hamn i Mayotte, och båtar ansluta ön till resten av Komorerna så bra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.