Vad bör jag veta om Mauritius?

Republiken Mauritius är en ö-nation i Indiska oceanen, cirka 560 miles (900 km) öster om Madagaskar. Ön Mauritius är en del av Maskarenerna skärgården. Närliggande öarna, St Brandon, Rodrigues, och Agalega öarna, är beroenden av Republiken Mauritius. Dessutom äger Mauritius ett antal vattnet banker och fordringar några öar i besittning av andra länder. Det finns inga infödda befolkningen i Mauritius. Arabiska och malajiska sjömän kan ha känt av öns existens under medeltiden, men dess första framträdande i vår historia är på 1502 italienska kartan. Portugisiska handlare började använda ön som nu bas i 1505, även om de inte utgör någon bosättningar. De första bosättarna på ön var holländare, och de heter Mauritius sedan det holländska ståthållare, Maurice av Nassau. Den nederländska försökte etablera en lokal ekonomi som bygger på export av ebenholts trä, skördat av slavarbetskraft. Den första holländska uppgörelse i Mauritius grundades 1638 och varade bara i tjugo år. Den nederländska försökte igen 1666, men politisk instabilitet och en fientlig omgivning fick dem att på sikt överge ön 1710.

Mauritius kom under europeisk kontroll igen år 1715, då Frankrike tog besittning och döptes området Ile de France. Franska utvecklat sockerproduktion på ön, men förlorade territorium till Storbritannien under Napoleonkrigen, 1810. Mauritius blev självständigt 1968 och blev medlem av Samväldet 1992.

Mauritius har varit en stabil och framgångsrik demokrati sedan landet blev självständigt. Den har en enkammarriksdag, som väljer presidenten för en femårsperiod. Medan presidenten är statschef, är premiärminister regeringschef, tillsammans med ett ministerråd.

ekonomi Mauritius har upplevt betydande tillväxt sedan självständigheten. Landet har den näst högsta BNP per capita bruttonationalprodukt (BNP) i Afrika, efter Ekvatorialguinea. Sockerrör är fortfarande en viktig del av ekonomin, men andra sektorer, inklusive internationella finans-och turismen expanderar.

Mauritius har ett tropiskt klimat och ett vackert naturlandskap. Cykloner är vanliga mellan månaderna november och april. Ön Mauritius är indelat i nio distrikt och Port Louis är både huvudstaden och den största staden.

Befolkning och kultur Mauritius är olika, europeiska, afrikanska och Syd-och östasiatiska härkomst, bland annat. Engelska är det officiella språket, men franska och Mauritius Creole är utbredda. Hindi och andra indiska och kinesiska dialekter har också många talare på ön. Hindu är den största religionen på strax över 50%, medan romersk katolicism, islam, buddhism, sikhism, och andra religioner är också praktiseras. Musik, mat och andra aspekter av Mauritius kultur växte fram ur ett mångkulturellt tradition.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.