Vad bör jag veta om Makedonien?

Makedonien är ett litet land på Balkanhalvön i Europa. Det omfattar 9. 800 kvadrat miles (25. 300 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än staten Vermont. Det gränsar till Albanien, Bulgarien, Grekland och Serbien. Det ska inte förväxlas med den makedonska regionen grannlandet Grekland, och ibland kallas republiken Makedonien att skilja den.

Makedonien har varit bebott av människor i årtusenden, så småningom avgöras av stammarna i Illyrien och thrakiska ursprung. I den 4: e århundradet f. Kr. Philip II av Makedonien började vidga gränserna för Makedonien och erövrade närliggande regioner. Hans son, Alexander den store, fortsatte att arbeta, eventuellt härskar över det Persiska riket, Egypten och även delar av Indien. Rom tog till slut kontroll Makedonien omkring 150 f. Kr. , hålla den i århundraden.

slaviska stammar flyttade in i Makedonien som börjar i 6: e århundradet, och med den 9: e århundradet Makedonien hade blivit en del av det bulgariska riket. Detta inledde en period av delning mellan slaviska och bulgariska kulturen, som skulle utgöra en stor del av kulturen i dagens Makedonien. I början av 11-talet det bysantinska riket hade besegrat Makedonien och sög in den i riket. När det bysantinska riket kollapsade flyttade Makedonien till kontroll av serbiska adeln, tills som erövrades av det Osmanska riket i den 15: e århundradet. Serbien regenererade Makedonien 1912, strax innan första världskriget, och i slutet av kriget Makedonien assimilerats i det nya kungariket Jugoslavien. Efter andra världskriget tog den jugoslaviska kommunistpartiet kontroll över regionen, och skapade en autonom zon för People's Republic Makedonien. Den reemergence en avgränsad makedonsk identitet sågs av vissa i Grekland som en inledning till en jugoslaviska anspråk på delar av Grekland som hade historiskt varit en del av Makedonien, men även om det fanns många dåliga känslor, ingen officiell land grab någonsin inträffat.

Under 1991 höll Makedonien en folkomröstning för att hävda sin självständighet från Jugoslavien. Man försökte komma in i världen som republiken Makedonien. Grekerna såg detta som en politisk manöver, och blockerade dess försök. Genom 1993 FN hade kommit till en kompromiss, som erkänner nationen officiellt som fd jugoslaviska republiken Makedonien, trots att detta inte uppfyllde Grekland. Sedan dess har över hundra nationer har erkänt nationen genom sitt konstitutionella namn Republiken Makedonien.

Efter kriget i Kosovo i Serbien, försämrades relationerna mellan albaner i Makedonien och etniska makedonier. Detta ledde till bildandet av den albanska nationella befrielsearmén under 2001, som bildade en militär närvaro och började kräva formaliserat rättigheter för etniska albaner. Efter en kort konflikt och Natos stöd, uppnåddes en vapenvila, med albanerna får fler rättigheter. Liksom många nationer på Balkan, är det lämpligt att kontrollera om den senaste politiska situationen innan du planerar en resa till Makedonien. Men under de senaste åren har etniska stridigheter som hade hotat en tid att koka över har avtagit, och landet kan betraktas som relativt säkra. Makedonien erbjuder ett antal fantastiska attraktioner, inklusive ett antal kloster som nästan tusen år gammal, till exempel Sveti Jovan Bigorski klosterruin, som fortfarande är i full drift. Små natursköna städer prick även Makedoniens landskap, med Ohrid är händerna ner favorit bland turister, sin underbara kullersten gator, vackra stränder, och imponerande bysantinska kyrkor göra en sann upplevelse.

Flyg anländer i Ohrid dagligen från många internationella flygplatser i Europa, och lokala flygbolag flyga från närliggande länder. Bussar och tåg springa runt på Balkan, och ibland går så långt som Tyskland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.