Vad bör jag veta om Macao?

Macao, som Hong Kong, är en särskild administrativ region i Kina, som ligger utanför den södra kusten. Det omfattar 11 square miles (29 kvadratkilometer). Macao ligger strax utanför kusten i provinsen Guangdong i Kina, och har kust längs Sydkinesiska havet. Landet är ofta även kallad Macao, men lägg i stort sett utbytbara i internationella användning.

Macao avgjordes först omkring den 4: e årtusendena f. Kr. , men inte mycket är känt om dessa tidiga bosättningar. Macao har assimilerats i olika kinesiska stadsstaterna i 1: a tusen år f Kr, och när Qindynastin enat Kina i 2: a århundradet f. Kr. , Macao ingick i imperiet. Under denna period regionen användes mest som en stop-over point av handlare och resenärer, med få, om några, permanenta bosättningar.

I den 13: talet, då mongolerna invaderade Kina, ett stort antal flyktingar från Songdynastin flydde till Macao och etablerat ett nytt hem där. Under de närmaste århundradena Macao ökade något och blev en viktig regional handelsplats, men förblev relativt små och outvecklade.

I den 16: e århundradet den portugisiska anlände Macao, eftersom det var ett bra läge att utöka sina regionala handel imperium. Den portugisiska arrenderat ön från kinesiska, med ön som återstår av suveräna Kina, men med det portugisiska med fullt utnyttjande av marken. Macao växte till att bli en viktig punkt i handeln, särskilt i den lukrativa handeln mellan Kina och Japan, vilket underlättas av den portugisiska. Ön anfölls flera gånger av nederländska i de tidiga 17th century, men dessa attacker var alla framgångsrikt tillbaka och i slutändan leder till en förstärkning av Macaos försvar. När Japan stänga ute väst i mid-17th century, lider Macao lukrativa sjöfartsnäringen oerhört. När Kina senare öppnade handeln med ett antal andra västmakternas lidit ännu mer. Regionen genomgick en period av snabb nedgång, når sitt bottenläge i mitten av-19-talet när den brittiska förvärvade Hong Kong, och blev ett dominerande handelspartner makt i regionen.

1849 deklarerade portugisiska Macao oberoende av Kina, och slutade att betala hyra. Portugal expanderade också Macao runt den här tiden, skaffa ett antal mindre öarna i närheten. Under andra världskriget Macao förblev en neutral hamn, och för en kort tid haft en högkonjunktur, även om det lugnat ner sig snart efter.

År 1974 hade Portugal dess Nejlikerevolutionen och gav upp alla sina territorier över hela världen. Med avbetalning av den nya regeringen trädde Portugal omedelbart inleda förhandlingar med Kina för att arrangera en fredlig överföring av makten över ön. Ett fördrag ordnades slutligen i slutet av 1980-talet, och Macao in en övergångsperiod, under vilken det gavs ändå av Portugal. Under 1999 kontroll över Macao övergick till Kina, med en bestämmelse om att området skulle fortsätta att ges i stort sett samma sätt under åtminstone de kommande 50 åren, ett arrangemang inte olik den som åtföljde brittiska maktskiftet i Hong Kong. Som ett resultat har Macao nu en särställning, med virtuell självständighet över inhemsk och ekonomiska frågor.

De senaste åren Macao har blivit ett turistparadis, särskilt för asiatiska turister. Regionen har en rad historiska sevärdheter, såsom 60 fot (20 m) vit jade staty av gudinnan A-Ma, olika portugisiska kapell och kyrkor, och fästningar från 16 och 17-talen. Men vad Macao är mest känd för dessa dagar är det många kasinon och nöjena, som har lett till det som beskrivs som Las Vegas i Asien.

Flyg anländer dagligen i Macao från de flesta europeiska knutpunkter via Hong Kong, och mer direkta flyg öppnar varje dag. Macao är också tätt kopplad till Hongkong via havet, med färjor, jetfoils och båtar passerar ständigt. Resa till Kina är också tillgängliga via havet eller flyg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.